2. izdanje « Rendez-vous au cinéma », mjesec francuskog filma !

Tijekom cijelog listopada Francuski institut i Hrvatski audiovizalni centar predlažu vam diljem Hrvatske vrlo lijep izbor francuskih filmova u okviru Kino Mreže.

Na programu su novi filmovi, klasici i jedan vrlo lijepi crtani film za najmlađe. Ne propusite priliku vidjeti ili ponovno vidjeti ova blaga francuskog filma!

Ciklus će biti otvoren u subotu 1. listopada u 21h u Kinu Europa u Zagrebu s kultnim filmom “Ludi Pierrot” (Pierrot le fou) Jeana-Luca Godarda.

LUDI PIERROT (PIERROT LE FOU)

Jean-Luc Godard

Francuska-Italija – 1965 – 1h55

Uloge: Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Samuel Fuller

Pierrot

Pierrot bježi od dosadna života putujući od Pariza do Mediterana. U bijegu mu se pridružuje Marianne, privlačna mlada žena koju proganjaju gangsteri. I ovdje Godard varira omiljenu temu o izgubljenosti pojedinca u suvremenom svijetu, o beznađu i neizbježnu samouništenju.

 

Raspored projekcija u kinu Tuškanac u Zagrebu:

 

Ponedjeljak, 3. listopada u 17 sati

PRAZNIK (JOUR DE FETE)

Jacques Tati

Francuska – 1949 – 1h16

Uloge: Roger Rafal, Jacques Beauvais, Robert Balpo

« Jour de Fête », un film de Jacques Tati avec Jacques Tati, Guy Decomble, Paul Frankeur… CREDIT : © 1949 Les Films de Mon Oncle- Specta Films-C.E.P.E.C./Carlotta Films

François je poštar u malom francuskom provincijskom gradiću. Iako dobronamjeran i spreman pomoći, često je predmet poruga stanovnicima gradića. Na svečanosti Dana pada Bastille u gradiću je održana projekcija filma o učinkovitosti poštanske službe u Sjedinjenim američkim državama, o dostavi pošte avionima, helikopterima… François je razočaran činjenicom da svu poštu mora razvoziti biciklom za kojeg često od francuske pošte ne može dobiti niti novu gumu. No, jedini način da i on bude uspješan kao i američki poštari je da maksimalno ubrza… naravno, na biciklu.

 

Utorak, 4. listopada u 17 sati

HIPOKRAT (HIPPOCRATE)

Thomas Lilti

Francuska  – 2014 – 1h42

Uloge: Vincent Lacoste, Reda Kateb, Jacques Gamblin

Hipokrat

Benjamin je uvjeren da će postati veliki liječnik.  Ali tijekom prvog stažiranja na odjelu svojega oca ništa ne ide po planu. Praksa je puno teža od teorije. Odgovornost je golema, otac je stalno odsutan, a drugi stažist Abdel strani je liječnik mnogo iskusniji od njega. Benjamin će se brutalno suočiti sa granicama svojih mogućnosti, sa svojim strahovima, pacijentima, obiteljima, drugim liječnicima i ostalim osobljem. Njegova inicijacija započinje.

 

Srijeda, 5. listopada u 17 sati

KAO AVION (COMME UN AVION)

Bruno Podalydès

Francuska – 2015 – 1h45

Uloge : Bruno Podalydès, Agnès Jaoui, Sandrine Kiberlain

avion

Pedesetogodišnji Michel zaljubljen je u avione iako nikad nije pilotirao…

Jednog dana oduševi ga slika kajaka koji ga podsjeća na trup aviona… Na prvi se pogled zaljubi i skrivajući od žene kupi kajak za jednu osobu i sav popratni materijal. Michel danima sanja o velikim samotnim putovanjima, ali ne odlučuju se staviti kajak u vodu. Rachelle otkriva njegovu opremu i  potakne ga da ju upotrijebi…

 

Četvrtak, 6. listopada u 17 sati

SJEĆANJA (LES SOUVENIRS)

Jean-Paul Rouve

Francuska – 2015 – 1h34

Uloge : Michel Blanc, Annie Cordy, Mathieu Spinosi

Souvenirs

Romain ima 23 godine i čuvar je u jednom malom pariškom hotelu. Madeleine je šest desetljeća starija od njega. i njegova je baka. Začudo, dobna razlika za njih ne znači ništa za njih, slažu se kao da su vršnjaci.  Jednog dana, Madeleine pobjegne iz staračkog doma u koji su je smjestili sinovi protiv njezine volje. Romain uzima odmor i pridružuje joj se u Etretatu, gradu njezine mladosti…

 

Petak, 7. listopada u 17 sati

FATIMA

Philippe Faucon

Francuska –  2015 – 1h19

Uloge : Soria Zeroual, Zita Hanrot, Kenza Noah Aïche

FAtima

Fatima živi sama sa svoje dvije kćerke :  petnaestogodišnjom Souad, buntovnom adolescenticom, i osamnaestogodišnjom  Nesrine koja započinje studij medicine. Fatima loše govori francuski što je izvor frustracija u odnosima s kćerkama. Ponosna je na obje, te su one njezin pokretač, ali i izvor brige. Kako bi im pružila što bolju budućnost Fatima radi kao čistačica, te jednog dana padne niz stepenice. Na bolovanju Fatima počinje na arapskom pisati sve ono što joj do tad nije bilo moguće reći svojim kćerkama na francuskom.

 

Subota, 8. listopada u 11 sati – Subotnja matineja za djecu

GUS – MALA PTICA, VELIKO PUTOVANJE (GUS – PETIT OISEAU, GRAND VOYAGE)

Christian De Vita

Francuska-Belgija –  2015 – 1h 31min

Uloge : Arthur Dupont, Sara Forestier, Bruno Salomone

Gus

Film o herojskom putovanju nevjerojatne žute ptičice koja prelazi put od malenog siročeta bez obitelji, koje nikada nije napustilo gnijezdo, do vođe jata na putu za jug…