25FPS

Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa

Od 23. do 26. rujna 2021., kino SC, Savska 25, Zagreb

Francuski institut podupire Festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS, u okviru kojega se u konkurenciji prikazuje «  francuska filma ili filma nastala u koprodukciji s Francuskom, u nazočnosti redatelja.

Četvrtak, 23. rujna u 20 sati

Moji krajolici

Antoine Chapon, Francuska, 2020., 19′

Prije odlaska u rat, bivši je dizajner vojnih videoigara izrađivao scenarije videoigara koji bi pripremali vojnike za kulturne šokove i liječili traume. Kada se vratio iz rata, njegov odnos s vlastitim identitetom, životom i videoigrom se promijenio.

Rođen 1990., umjetnik i redatelj Antoine Chapon studirao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Nantesu i na EHESS-u. Njegov rad stvara veze između filma, digitalnih specijalnih efekata i arhiva. Svoje je radove prezentirao u ZKM | Karlsruhe (Njemačka, 2019.), Centru Pompidou (Francuska, 2020.) i na Venecijanskom bijenalu arhitekture (Italija, 2021.). Godine 2021. jedan je od talenata Berlinalea. Njegov prvi film “Moji krajolici” osvojio je, između ostalog, nagradu za najbolji kratki film na festivalu Visions du Réel (2020.) i posebno spominjanje žirija na festivalu Premiers Plans u Angersu (2021.). Film je prikazivan u konkurenciji na brojnim festivalima poput Palm Springs Shortfesta (2020.) i Sundance Film Festivala (2021.).

Petak, 24. rujna u 18 sati

#31# (skriveni poziv)

Ghyzlène Boukaïla, Francuska, Alžir, 2021., 16

Skriveni poziv začuje se usred noći u postrekonstrukcijskom svijetu. Šeik Morad Djadja luta ovim nemjestima u potrazi za anonimnim telekomunikacijskim prostorom. Ovaj nas svijet, sa svojim varljivim i opresivnim zidovima, tjera da primijetimo postojanje apstraktnog prostora i vremena u kojem transidentitet pokušava naći svoje mjesto. #31# (skriveni poziv) nastao je na razmeđu dokumentaristike, fikcije i instalacije, istražujući skriveno značenje šifrirane poruke, koja ovaj put dolazi iz književno-glazbenog žanra po imenu raï.

Ghyzlène Boukaïla, rođena 1993., alžirska je multimedijska umjetnica, redateljica i aktivistica. Studirala je na Ecole des Beaux -Arts u Alžiru, prije nego što je stigla na sjever Francuske kako bi nastavila školovanje na Ecole Supérieure d’Art Nord – Pas de Calais / Dunkirk – Tourcoing. Njezin posljednji rad, SPA LOT 33 BLIDA N ° 2, bit će predstavljeno na međunarodnom natjecanju u na festivalu Regensburg Kurzfilmwoche. Ghyzlène je od malih nogu iskristalizirala svoj senzibilitet u obitelji alžirskih revolucionara. Njezino djela istražuju digitalnu i društveno-političku (r)evoluciju, koja propituje mjesto individualnih sloboda i “subverzivnih” oblika.

Petak 24. rujna u 20 sati

Tisuću i jedan pokušaj da budem ocean

Wang Yuyan, Francuska, 2021., 12’

Tisuću i jedan pokušaj da budem ocean bavi se nemogućnošću da se svijet sagleda dubinskom percepcijom. Sastavljena od mikrodogađaja iz „zadovoljavajućih videa“ kojima je preplavljen internet, apstraktna radnja odvija se kroz aproprijaciju trancea i minimalističke glazbe. Riječ je o žudnji za bezrazložnim valovima, stopljenoj s današnjom neumoljivom entropijom našeg informacijskog društva.

Rođena 1989., WANG Yuyan trenutno je studentica na Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Kini 2012. i u Parizu 2016. uz phovale žirija. Ona ostvaruje multi-medijske projekte koji osciliraju između videa, performansa i instalacije, često iz imerzivne perspektive.

Njezin je rad nadahnut raznim temama, poput horor filmova, wellness kulture, pseudoznanosti uspjeha i banalnosti svakodnevice. Ona stvara male pomake na već postojećim oblicima i pokušava preispitati najčešće suvremene sustave kojima je cilj proizvesti optimistična stanja u skladu s procesom apstrakcije koji ih dekonstruira.

https://www.25fps.hr/