Vizualne umjetnosti

U okviru projekta Digitalni rendez-vous

Partner: Akademija primjenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci

Izložba u Francuskom institutu

Guipure, fotografije i videozapisi (2020.), izložba Isabelle Sordage

Beep, fotografije Marka Mrvoša

Od 3. do 30. studenog, Francuski institut, Preradovićeva 5, Zagreb

Guipure su snimke zvučnih fragmenata koji podsjećaju na čipku. U igri korespondencija i osjetljivih ostataka Isabelle Sordage propituje što povezuje vizualni prostor sa zvučnim prostorom, oko s uhom. Namjerna zabuna između optičke i slušne strategije omogućuje joj da ekperimentira s materijalnošću zvučnog vala i podigne svijest o likovinim događajima njegova širenja. Njezini crteži i instalacije oživljavaju njegovu mehaničku, valovitu i geometrijsku prirodu.

Pokazivanje, kiparstvo ili crtanje zvukom definitivno odvaja njegovu praksu od glazbene.

Kao dio ove izložbe, Isabelle Sordage istražuje zvučne vibracije i pretvara ih u slike u obliku videozapisa ili fotografija. Igra transpozicije je jednostavna: tekućinu prelaze zvukovi čija frekvencija varira između 30 i 60 herca. Nakon finog podešavanja zvuka i jačine zvuka, uređaj omogućuje prikaz uzoraka stvorenih vibracijama. Svaki izgled vala radi se poput crteža čiji bi vibracijski udar mogao biti sličan onom olovke na papiru. Riječ je o crtanju zvukom. Motivi, vrlo grafički – ponekad prolazni – tada se snimaju, fotografiraju i izoliraju za svaku pojedinu sliku.

Beep: Kroz četiri slike umjetnik je odlučio uspostaviti jezik koji je prvenstveno slušni, s naglaskom na važnosti komunikacije u današnjem svijetu. Pogotovo smislena komunikacija koja se ne može protumačiti na bilo koji drugi način. Tamo gdje svjedočimo kako netko može izgovoriti neke informacije u sasvim drugom smislu od njihova izvornog značenja.

Živimo u najkomunikativnijem vremenu ikad, toliko raznolikom da ponekad dolaze informacije sa svih strana.

Morseova abeceda prihvaćena je u cijelom svijetu kao alat za prijenos raznih poruka kroz razne jezike. Cilj je postaviti jasnu komunikacija koja je svedena na minimum.

Morseova abeceda jedan je od najvažnijih kodova koji je bezbroj puta spasio ljudske živote. Držeći se nedvosmislenih poruka, umjetnikov rad predstavlja vrstu komunikacije kroz Morseovu abecedu davanjem jednostavnih riječi koje opisuju složenost slušnog spektra.

 

Izložba u okviru GLOWING GLOBE 2020 SOUND OF SCIENCE, Rijeka

Fotografije, zvučna i video instalacija Isabelle Sordage:  « Diptyque » 2020.

Od 19. do 30. studenog, galerija Kortil, Strossmayerova 1, HKD Rijeka

Na izložbi sudjeluju: Marko Ciciliani / Barbara Lüneberg (A) multimedijalna instalacija, Vitar Drinković, sound object (HR), Marko Mrvoš, AI printouts (HR), Don Ritter,video-zvučna instalacija (CND), Mechthild Schmidt Feist, digitalni printovi (USA/D), Jan Peter E.R. Sonntag, multimedijalna opera kao  video instalacija (D), Isabelle Sordage, digitalni printovi (F), Nikša Gligo, grafičke notacije (HR)

Organizator: Centar za inovativne medije, Akademija primjenjenih umjetnosti, Sveučilište u Rijeci u suradnji s Galerijom Kortil – HKD Rijeka

Kustosice: Ingeborg Fülepp i Dijana Protić

Gostujuća kustosica : Martina Kramer

Pomoćnica producenta: Lucija Polonio

U suradnji sa: Sveučilištem u Rijeci, Akademijom primjenjenih umjetnosti, Galerijom Kortil Rijeka, HKD Rijeka, Astronomskim centrom Rijeka, Student Film Festivalom, Rijeka, Francuskim institutom u Hrvatskoj, Goethe Institutom Zagreb, Austrijskim kulturnim forumom Zagreb

Uz potporu: Ministarstva kulture Hrvatske, Grada Rijeke, Goethe Instituta Zagreb, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Francuskog instituta u Hrvatskoj, raznih sponzora.

Simpozij Glowing globe okupit će se lokalne i međunarodne umjetnike i teoretičare koji aktivno rade na interdisciplinarnim projektima. Cilj simpozija je ponuditi analitičko i kritičko gledište na različita znanstvena i umjetnička područja koja se odnose na istraživanje zvuka, upoznati stručnu i zainteresiranu javnost s konceptom zvučne ekologije i predstaviti neka djela na multimedijalnoj izložbi. Publikacija će sadržiti zbirku djela autora koji će održati prezentaciju na simpoziju i projekte umjetnika.