Susret s Mathiasom Énardom

U okviru Festivala svjetske književnosti

Srijeda 7. rujna 2022. u 21h, HDLU – Meštrovićev paviljon, Dom hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

Ulaz slobodan

Francuski institut s Festivalom svjetske književnosti u Zagrebu, sa zadovoljstvom poziva Mathiasa Énarda, velikog autora suvremene francuske književnosti i dobitnika Goncourtove nagrade (2015.).

Nakon što je s čitateljem lutao Orijentom i otkrivao mu zakutke dalekog svijeta, dobitnik Goncourtove nagrade Mathias Énard u svom se dugo očekivanom novom romanu odlučio vratiti kući, u mjesto svojega djetinjstva. Ali okrug Deux-Sèvres na zapadu Francuske što ga upoznajemo u Godišnjem banketu bratovštine grobara daleko je od toga da bude tih i idiličan – štoviše, svakim bravuroznim zaokretom i svakom nadahnutom stranicom Énard ga čini možda i najveličanstvenijom svojom književnom pustolovinom.

O ovom spomeniku Rabelaisu i duhu koji je kroz njega progovarao, knjizi punoj iznenađenja, humora i jezične raskoši, s jednim od najznačajnijih suvremenih europskih autora i njegovom dugogodišnjom prevoditeljicom, spisateljicom Ivanom Šojat razgovarat će Roman Simić. Književna gozba u HDLU-u!

Mathias Énard (rođen 1972. u francuskom Niortu) studirao je suvremenu umjetnost te potom arapski i perzijski, i to u Teheranu, Egiptu, Veneciji i Damasku. U Siriji je uz studij poučavao francuski, a zatim je do 2010. predavao arapski na Sveučilištu u Barceloni. Još na studiju objavio je pjesničke zbirke Travail de nuit i Parfois entre nous la mer. Prvi roman La perfection du tir izašao mu je 2003., a drugi Remonter l’Orénoque 2005. Njegovo sljedeće djelo bila je zbirka eseja o terorizmu Bréviaire des artificiers. Proslavio se romanom Zona, objavljenim 2008., koji je uz brojne pozitivne kritike osvojio više francuskih i međunarodnih nagrada: Prix Décembre, Prix Thyde-Monnier SGDL, Prix Cadmous i Prix Candide 2008. te nagrade Inter i Initiales 2009. Za roman Busola (Boussole, 2015.) dobio je između ostaloga nagradu Goncourt 2015. i Leipzišku književnu nagradu za europsko razumijevanje, a bio je i na listi kandidata za Booker. Uz književna djela Énard piše tekstove za više kulturnih magazina te je član uredništva časopisa Inculte i jedan od utemeljitelja galerije Scrawitch. Godine 2015. dobio je najviše francusko priznanje za zasluge u kulturi i umjetnosti odnosno postao Časnik reda umjetnosti i književnosti 2015. Živi u Barceloni.

Cijeli program festivala potražite ovdje