Strip: rezidencija i izložba originalnih tabla iz albuma « Tanz ! » Maurane Mazars, nagrađenog na Festivalu u Angoulêmeu 2021.

Izložba: od 2. do 29. svibnja 2022., Francuski institut, Preradovićeva 5

Otvorenje: srijeda 25. svibnja u 19 sati u nazočnosti umjetnice

U sklopu francusko-hrvatskog programa suradnje u području stripa, Francuski institut u suradnji s Hrvatskim P.E.N. centrom, ugošćuje na rezidencijalnom boravku u Hrvatskoj mladu autoricu Maurane Mazars i predstavlja u svojim izlozima izložbu originalnih tabli iz njezina albuma “Tanz !”, nagrađenog na uglednom festivalu stripa u Angoulêmeu 2021. godine.

“Diplomski projekt “Tanz!”, objavljen u nakladi Le Lombard, tek je drugi album tridesetogodišnje Maurane Mazars koji krije narativnu ambiciju i rijetko grafičko majstorstvo. Prati mladog njemačkog plesača s kraja 1950-ih koji kreće u osvajanje Broadwaya. Dirljiva priča o učenju, koja govori kako o plesu tako i o rasizmu ili identitetu  prenoseći radosnu energiju poput one Genea Kellyja.” Hrvatski prijevod ove će godine objaviti izdavačka kuća Sputnik.

Télérama

Francusko-hrvatska suradnja u području stripa

Rezidencija autorice Maurane Mazars u Zagrebu i izložba “Tanz !” dio su sporazuma bilateralne suradnje u području stripa, kojeg su potpisale vlade Hrvatske i Francuske u veljači 2021. povodom obilježavanja stogodišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Nositelji projekta su Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture Hrvatske, u suradnji s Međunarodnim centrom stripa i slikovne umjetnosti iz Angoulêmea, a cilj ovog programa je razvoj umjetničkih razmjena i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale. Ovaj okvir razmjene uključuje sve aktere ekosustava 9. umjetnosti i dolazi  u širokom spektru akcija u obliku radionica, izložbi, pedagoških programa i senzibilizacije publike.

Rezidencija Maurane Mazars u Hrvatskoj

Nakon Cyrila Pedrose u 2021. godini, Maurane Mazars je druga francuska autorica koji će ostvariti rezidencijalni boravak u sklopu ovog programa suradnje. U Hrvatskoj je ugošćuju Francuski institut i  Hrvatski P.E.N. centar.

Tijekom boravka autorica će sudjelovati u različitim događanjima namijenjenima širokoj publici: susret s publikom, otvorenje vlastite izložbe i radionica tehnike cijanotipije za sve razine u Francuskom institutu, kao i akcije namijenjene školskoj i sveučilišnoj publici: susret s učenicima, masterclass sa studentima Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Program rezidencije od 24. svibnja do 2. lipnja 2022.

Događanja za široku publiku :

  • Susret s autoricom u organizaciji hrvatskog E.N. centra

Srijeda 25. svibnja 2022. u 17 sati, knjižnica Marija Jurić Zagorka, Krvavi most 2

  • Otvorenje i predstavljanje izložbe 60 originalnih tabla albuma « Tanz! »

Srijeda 25. svibnja 2022. u 19 sati, Francuski institut, Preradovićeva 5

  • Kreativna radionica za široku publiku s Maurane Mazars

Četvrtak 26. svibnja 2022. od 17.30 do 19 sati, Francuski institut, Preradovićeva 5

Maurane Mazars vodit će kreativnu radionicu i upoznati sudionike s tehnikom cijanotipije. Radionica je namijenjena svim razinama, uključujući početnike, kao i svim dobnim skupinama!

Radionica na francuskom i engleskom jeziku

Događanja namijenjena učenicima i studentima:

  • Susret s učenicima jedne zagrebačke škole

Četvrtak 26. svibnja 2022.

  • Masterclass

Petak 27. svibnja 2022. od 17 do 18.30 sati, Akademija likovnih umjetnosti

Maurane Mazars održat će masterclass za studente Akademije likovnih umjetnosti.

Rođena 1991. u Toulonu, Maurane Mazars odrasla je u Parizu. Na satovima filma u srednjoj školi njezino se zvanje oblikovalo: htjela je pričati priče, pričati o ljudima, svakodnevnoj poeziji, intimnim pokretima. Prvo je studirala na École Estienne gdje je osvojila nagradu Prix Coup de Coeur na natjecanju Trophée Presse Citron  2011., prije nego što se nastanila u Ženevi kako bi studirala ilustraciju i strip na Visokoj školi za umjetnost i dizajn. Tamo je napravila svoj prvi strip Acouphènes, koji je 2015. dobio Töpfferovu nagradu za mlade stripove prije nego što je objavljen u izdanju AGPI 2017., gdje je ponovno nominirana za nagradu Töpffer, kao i za BDZoom nagradu. Maurane je također dobitnica 3. nagrade na Međunarodnom natjecanju u ilustraciji u Crans-Montani 2015. i suosnivačica ženevskog kolektiva dizajnera Casual Friday. Godine 2016. upisuje se na Visoku školu umjetnosti Rajne. Njezin diplomski projekt Tanz! osvaja nagradu Raymond Leblanc zahvaljujući kojoj je objavljen u nakladi Le Lombard u kolovozu 2020. Knjiga doživljava uspjeh kod kritike i dobiva nagradu Fauve Révélation na Međunarodnom festivalau stripa u Angoulêmeu 2021.

Umjetnica trenutno živi između Pariza i Ženeve.