Pariz – Zagreb street art

Putovanje ulicama Pariza i Zagreba

Izložba fotografija Krešimira Golubića

Od 17. srpnja do 17. rujna, Francuski institut, Preradovićeva 5

Otvorenje: ponedjeljak 17. srpnja u 18 sati

Ove 2023. godine u Parizu je postavljena velika i važna izložba posvećena šezdesetoj obljetnici pariškog street arta pod nazivom: “Prijestolnica(e): 60 godina urbane umjetnosti u Parizu”. Kulturan i utjecajan grad u području vizualnih umjetnosti, Pariz je jedan od najvažnijih gradova u ovoj disciplini, posebno zahvaljujući street-art umjetnicima koji su znali prisvojiti francuski javni prostor za stvaranje.

Pod objektivom Krešimira Golubića, koji je i sam street-art umjetnik i član umjetničke skupine ZID, izložba nas poziva da prošetamo ulicama Pariza i Zagreba, gdje je i sam boravio, a zajednička nit je urbana umjetnost. Predstavljene su kreacije mnogih talentiranih umjetnika čija su djela oblijepljena na zidovima, pročeljima ili ponekad čak i na poštanskim sandučićima ova dva grada.

Radovi proizašli iz ove popularne umjetnosti, često efemerne, prolaznicima nude priliku da promišljaju umjetnost u svakodnevnom životu, ali također navode građane na razmišljanje kroz angažirane kreacije.

Urbana umjetnost postala je neodvojivi dio identiteta dvaju gradova, bilo da je prisutna na napuštenim mjestima, ulicama ili u galerijama.

Ova izložba uvod je u Zagreb Street Art Festival koji će ove godine biti posvećen “pasteupima” i “stickerima”, a održat će se u Zagrebu od 7. do 17. rujna 2023. godine.