Arte, Les Gobelins i Qwant gosti su Weekend media festivala u Rovinju

Na svojem 11. izdanju Weekend Media Festival, glavni regionalni događaj koji okuplja stručnjake iz svijeta medija, odnosa s javnošću i marketinga, a održava se od 20. do 23. rujna u Rovinju, odaje počast Francuskoj i Njemačkoj.

U okviru tog francusko-njemačkog fokusa, posjetitelji festivala moći se otkriti Arte, europski kanal za kulturu kojeg su osnovale Francuska i Njemačka, Qwant, tražilicu koja štiti privatnost svojih korisnika i Gobelins, glavnu francusku školu animacije čiji su polaznici osvojili Hollywood.

Francuska animacija je treće tržište animacije na svijetu. Francuska proizvodi desetak vrlo uspješnih dugometražnih crtanih filmova godišnje.

Arte: digitalna i europska strategija

ARTE je priznat kao jedan od pionira digitalnih medija. ARTE nije samo televizijska kuća i web player, već i TV i web producent.

Kao takav, ARTE se upušta u sve nove mogućnosti distribucije sadržaja koje nudi internet, te ih iskorištavaju iz kulturne perspektive (kreiranje contentaza nove navike gledatelja) i tehničke perspektive (koristeći široku paletu dostupnih mreža). Tijekom godina ARTE je pojačao svoje razumijevanje navika i preferencija publike, kao i stručnost u mobilnim uređajima, povezanim televizorima i OTT distribuciji, koja svakodnevno raste. ARTE je jedan od prvih kanala koji su svojoj publici u Francuskoj i Njemačkoj ponudili catch-up TV servis u listopadu 2007.

Kanal također pojačava svoju stručnost oko inovacija te novih načina digitalnog pripovijedanja, a dodatno je ko-producirao različite 360° programe koji su dostupni putem ARTE360 VR aplikacije posebno dizajnirane za ovu vrstu hipnotičkog sadržaja.

Stvaranje televizijskog kanala za dvije publike se nikada nije desilo povijesti televizije te je danas izuzetak na globalnom televizijskom tržištu.

Od svog nastanka, ARTE se zalaže za kulturnu raznolikost i višejezičnost, uvjeren kako bolja cirkulacija europskog sadržaja može značajno doprinijeti europskoj kulturnoj integraciji. Svi programi se emitiraju na francuskom i njemačkom. Postoji niz programa koji su dostupni online sa engleskim, španjolskim, poljskim i od lipnja ove godine, talijanskim titlovima. Dodatno, partnerstva koja je ARTE potpisao sa ostalim europskim javnim televizijskim kućama dokazuju da je ARTE predan emitirati programe koji dovode europsku kreativnost i raznolikost do samog vrhunca. ARTE također ko-producira revolucionarne programe u suradnji s drugim televizijskim kanalima diljem svijeta. ARTE-ov europski razvoj doslovno prolazi kroz sam sadržaj, kao i kroz njegovu jezičnu i teritorijalnu dostupnost.

Sudionici :

  • Elsa COMBY, voditeljica javnih poslova (ARTE Francuska)
  • Christine Amtmann, voditeljica projekta europskog razvoja (ARTE G.E.I.E)

Qwant, tražilica koja poštuje vaš privatni život

Pokrenuta u 2013. godini, osmišljena u Francuskoj u kojoj joj je i sjedište, Qwant je prva tražilica koja štiti slobode svojih korisnika i čuva digitalni ekosustav. Qwant ne prati svoje korisnike, ne prodaje njihove osobne podatke kako bi jamčio njihovu privatnost, te je neutralan u prikazu rezultata. Ova je tražilica u 2018. godini uvrštena u popis beplatnih softvera koje preporuča francuska država u okviru globalne modernizacije informacijskih sustava.

Sudionik : M. Eric Léandri, Predsjednik i suosnivač

  

Tržište animacije u Francuskoj: French Touch or Not French Touch?

Francuska animacija je treće najveće animacijsko tržište u svijetu. Francuska proizvodi oko 10 vrlo uspješnih dugometražnih filmova godišnje (Kako je Gru ukrao mjesec, Minioni, Mali princ, Astérix) te cijenjenja diljem svijeta zbog svoje kvalitete i originalnosti. Animatori koji dolaze iz francuskih škola animacije su vrlo traženi u svjetskim studijima, a Gobelins se nalazi na prvom mjestu škola animacije u svijetu već dvije godine za redom. Zašto je francuska animacija tako specifična? Postoji li stvarno francuski dodir?

Sudionica: Gđa Cécile Blondel, voditeljica međunarodnih odnosa (Gobelins)

Viê informacija potražite na: http://2018.weekendmediafestival.com/

20. – 23.9., Rovinj