Retrospektiva: Rezidencija francuske autorice-ilustratorice Physalis od 2. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu

U sklopu bilateralne suradnje Francuske i Hrvatske na području stripa, Francuski institut u Hrvatskoj ugostio je mladu autoricu Physalis na rezidencijalnom boravku u Zagrebu od 2. svibnja do 2. lipnja, u partnerstvu s hrvatskim Ministarstvom kulture i medija, Međunarodnim centron slike i stripa u Angoulêmeu i Hrvatskim P.E.N. centrom.

Ovu rezidenciju kreacije i medijacije s različitom publikom popratilo je nekoliko događanja i radionica u Zagrebu. Autorica je posjetila i Osijek, u sklopu procesa decentralizacije djelatnosti Instituta.

Kulturne akcije Physalisa u Zagrebu započele su 10. svibnja sudjelovanjem na konverzacijskoj radionici francuskog jezika koju vodi Noémie Dedieu u medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj. Tehnikom crtanja uživo autorica je u realnom vremenu mogla pokazati umjetnost stripa te razgovarati o svom radu, tehnikama i specifičnostima. Sudionici svih uzrasta mogli su izbliza promatrati crtačicu na djelu, proces često nevidljiv čitatelju stripa.

Svjedočeći o sposobnosti devete umjetnosti da se ponovno osmisli kao izvedbena predstava, Physalis je imala čast inaugurirati festival Crtani romani šou – Zagreb Comic Con izvodeći crtanu predstavu na večeri otvaranja festivala 12. svibnja. Dijalog između elektroničke glazbe i crtanja uživo, priča je stvorena posebno za ovaj događaj, uranjajući mlade i stare u tajnovitu i impresivnu pustolovinu. Physalis je 14. svibnja također sudjelovala u javnoj raspravi koju je moderirala Vanja Budimir. Svojim sudjelovanjem na festivalu autorica je bila u mogućnosti dublje objasniti svoj rad i svoj umjetnički pristup te razgovarati s publikom, izdavačima i hrvatskim autorima.

15., 16. i 26. svibnja umjetnica na rezidencijalnom boravku susrela je i nekoliko studenata glazbenika Muzičke akademije u Zagrebu i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, stvarajući tako obogaćujući i interdisciplinarni dijalog između dvaju oblika izražavanja: glazbe i crteža. Predstavljajući svoja istraživanja glazbenicima s različitih akademija, Physalis se suočila s novim glazbenim registrom, onim klasične glazbe. Ova je razmjena omogućila studentima da vježbaju svoju glazbu na jedinstven način i da po prvi put svjedoče transformaciji svoje umjetnosti u crtež. Za Physalis ovo iskustvo još jednom potvrđuje njezinu kreativnu predanost improviziranom procesu crtanja.

Prijenos znanja bio je središte rezidencije umjetnice. Mjesec svibanj tako je bio obilježen radionicama crtačkog performansa za Klub mladih Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, studente Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i studente Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Nakon demonstracije umjetnice, sudionici su se okušali u improviziranom crtanju uživo uz glazbu.

Osim toga, rezidencija je bila prilika za autoricu da napreduje u stripu na kojemu trenutno radi “En diagonale”. Ovaj grafički roman za tinejdžere priča je o padu, pozivajući na rekonstrukciju sebe kroz otpor i prihvaćanje vlastitih različitosti.

Proglašeni “drugačijima” od strane svojih vršnjaka jer je jedan gimnastičar koji je izgubio sluh nakon ozljede mozga, a drugi koristi invalidska kolica nakon pada s konja, ova je priča posvećena ljudima koji su se osjećali isključenima, drugačijima i čiji je put ne ide linearno nego dijagonalno. Dok se Emma ne može podvrgnuti novim zvučnim senzacijama svog kohlearnog implantata, Max za nju napravi stroj čiji je cilj prevesti glazbu u sliku i boju.

Na kraju, rezidencija je završila s dva događanja:

U MSU-u je 31. svibnja održana završna izvedba poetične i grandiozne crtane predstave u pratnji glazbenika Muzičke akademije u Zagrebu: Lucia Lyon na violini, Mia Dogić i Benjamin Polhe na klaviru, Karla Jelena Milićević na violončelu. U izvedbi su sudjelovala i tri člana kluba mladih MSU-a koje je Physalis podučavala na prethodnoj radionici. Događaj je tako na pozornici okupio mlade ljude iz različitih sredina.

  1. lipnja, otvorenje impresivne izložbe “Crtežom prenijeti” u IFC-u omogućilo je prikazivanje originalnih tabli njezinih stripova za mlade u nastajanju, kao i njezinih crteža nastalih na glazbu tijekom brojnih susreta u Zagrebu i Osijeku.

Francuski institut u Hrvatskoj čestita Physalis na izvanrednom poslu koji je obavila tijekom mjeseca.

Na kraju, Francuski institut u Hrvatskoj zahvaljuje svim partnerima rezidencije: s jedne strane, Ministarstvu kulture i medija RH i Međunarodnom centru slike i stripa u Angoulêmeu, u okviru programa „Ukrštene rezidencije: Francuska – Hrvatska”; s druge strane, Hrvatskom P.E.N. centru, Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu i festivalu Crtani romani šou -Zagreb Comic Con.

Uz potporu Francuskog instituta u Parizu.

Otvorenje izložbe “Crtežom prenijeti”