Rendez-vous au cinéma 2022.

Od 19. do 30. listopada 2022.

Otvorenje s filmom Betty Blue, Jean-Jacques Beineix, 1986.

srijeda 19. listopada u 19 sati, kino Tuškanac, Tuškanac 1

Cijena ulaznice: 30,14kn (4 eura)

Zajednički projekt Francuskog instituta u Hrvatskoj i Hrvatskog audiovizualnog centra “Rendez-vous au cinéma” prvi je put organiziran u 2015. godini tijekom festivala Francuske u Hrvatskoj.

Ovaj značajan projekt posvećen francuskom filmu na veseo i eklektičan način okuplja različite filmske forme (igrane, dokumentarne i crtane filmove) različitih estetika s ciljem da okupi vrlo široku i raznoliku publiku na cijelom teritoriju Hrvatske.

Program:

Klasični filmovi

Betty Blue, 1986., drama

Režija: Jean-Jacques Beineix

Uloge: Béatrice DalleJean-Hugues AngladeGérard Darmon

Zorg je majstor koji vrši razne popravke u turističkom naselju s drvenim bungalovima, na francuskoj obali. Vodi smiren i tih život, u slobodno vrijeme pišući roman. Upozna senzualnu i strastvenu Betty i njih se dvoje snažno zaljube jedno u drugo. Betty je divlja i nepredvidiva, posvađa se sa Zorgovim poslodavcem, pa ona i Zorg odlaze, a novi posao pronalaze u talijanskom restoranu dečka Bettyne prijateljice. Zorgov roman nijedan izdavač ne želi objaviti, što jako ljuti Betty koja je uvjerena da je taj roman briljantan i postane opsesivno posvećena tome da bude objavljen…

Na uglednom festivalu u Montrealu “Betty Blue” dobila je nagradu za najbolji film, također i za najpopularniji film, te je nominirana za Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.

Z, 1969., povijesna drama

Režija : Costa-Gavras

Uloge : Yves MontandJean-Louis TrintignantIrène Papas

Progresivni zastupnik ubijen je u jednoj mediteranskoj zemlji. Istražni sudac koji vodi istragu otkriva u ovom zločinu sudjelovanje vojske i policije.

Suvremeni filmovi

Baš me briga, 2022., komedija

Režija: Emmanuel MarreJulie Lecoustre

Uloge: Adèle ExarchopoulosAlexandre PerrierMara Taquin

Dvadesetšestogodišnja Cassandre stjuardesa je u niskotarifnoj tvrtki. Živeći iz dana u dan, povezuje letove i zabave bez budućnosti, vjerna svom Tinder nadimku “Carpe Diem”. Egzistencija bez osobnih veza, u vidu bezglave jurnjave, koja je naizgled zadovoljava. Kako pritisak njezine tvrtke raste, Cassandra na kraju gubi tlo pod nogama. Hoće li se moći suočiti sa zakopanom boli i vratiti se onima koje je ostavila na zemlji?

Uslast, 2021., komedija

Režija: Eric Besnard

Uloge: Grégory GadeboisIsabelle CarréBenjamin Lavernhe

U osvit Francuske revolucije, Pierrea Mancerona, odvažnog, ali ponosnog kuhara, otpustio je njegov gospodar, vojvoda od Chamforta. Susret sa zapanjujućom ženom, koja želi naučiti umjetnost kuhanja uz njega, vraća mu samopouzdanje i tjera ga da se emancipira od svog stanja sluge kako bi poduzeo vlastitu revoluciju. Zajedno će izmisliti mjesto užitka i dijeljenja otvoreno za sve: prvi restoran. Ideja koja će im dovesti goste… i neprijatelje.

Dokumentarni film

Ghost song, 2022.

Režija: Nicolas Peduzzi

Portret grada Houstona u Teksasu kroz priču potpuno oprečnih likova. Uoči uragana Harvey, OMB Bloodbath, učenica i prijateljica Georgea Floyda i reperica rođena u Third Wardu, gdje pretežno živi afroamerička zajednica, pokapa prijatelja Kennyja Loua. Will potječe iz bogate četvrti, no luta ulicama i bori se s ovisnosti i obiteljskim demonima. Likovi dijele isti grad, no putevi im se gotovo nikad ne susreću. Žive u dva svijeta dramatično odvojena jedan od drugoga. No ipak dijele isto nebo i istu glazbu – žive za glazbu i zahvaljujući njoj pokazuju se u najboljem svjetlu.

Festivali i nagrade: Cannes – ACID (2021) ; Seville European FF (2021) ; Bogota IFF (2021)

Animirani film

Slavna invazija medvjeda na Siciliju, 2019.,

Režija: Lorenzo Mattotti

Glasovi: Leïla BekhtiThomas BidegainJean-Claude Carrière

Ova fantastična priča započinje u davna vremena dok su medvjedi još lutali planinama Sicilije. Kada lovci otmu medvjedića Tonija, sina kralja medvjeda Léoncea, ovaj u nakani da vrati svoga sina i osigura blagostanje svojem narodu, krene u borbu protiv ljudi. Uz moćnu medvjeđu vojsku i pomoć čarobnjaka iz bitke izađe kao pobjednik, ali nažalost uskoro shvati da medvjedi ne mogu živjeti u zemlji ljudi.

Kina koja sudjeluju:

Kinoteka Zlatna vrata (Split)Kino Gaj (Varaždin)Art-kino Croatia (Rijeka)Kino Valli (Pula)Kino 30. svibnja (Daruvar)Dvorana Relković (Nova Gradiška)Kino SlatinaKino  ZelinaKino Gorica (Velika Gorica)Kino ZabokCentar za kulturu Čakovec, Kino Samobor,  Kino Velebit (Koprivnica)Kino Pobjeda (Metković)Kulturni i multimedijski centar BjelovarKino Tuškanac (Zagreb), Kino Urania (Osijek)Kino Marof, Kino Zona (Zadar)Dom kulture Grada PrelogaKino Ivanec, Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik), Pučko otvoreno učilište ‘Dr. Ante Starčević’ (Gospić), Kino Križevci, Centar za kulturu Rudar Mursko Središće, Kino Novska, Kinematografi Dubrovnik, Kino Vrbovec,  Kino Kutina.