4. izdanje Rendez-vous au cinéma: šest odličnih francuskih filmova u 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske

Četvrto izdanje „Rendez-vous au cinéma“počinje 1. listopada i donosi 6 francuskih filmova u 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske.

 

Program:

 

Jules i Jim, režija François Truffaut, 1962.

Uloge: Jeanne MoreauOskar WernerHenri Serre

Jules i Jim priča je o dvojici najboljih prijatelja – Nijemac Jules (Oskar Werner) i Francuz Jim (Henri Serre) dane provode uživajući u književnosti, umjetnosti i lijepim ženama koje s lakoćom mijenjaju – sve dok ne upoznaju zanosnu Catherine (Jeanne Moreau), čija ih pojava potpuno impresionira. Catherine unosi lepršavost, ali i nemir u njihove živote jer se obojica zaljubljuju u nju. Ona se odlučuje udati za Julesa, no to je tek početak njihove neobične priče

 

Oči bez lica, režija Georges Franju, 2001.

Uloge: Pierre BrasseurAlida ValliEdith Scob

Doktor Génessier poznati je pariški plastični kirurg kojeg muči osjećaj krivnje zbog prometne nesreće u kojem je njegovoj kćeri Christiane unakaženo lice. Njegova želja da popravi nanesenu štetu prelazi u opsesiju u kojoj mu pomaže asistentica Louise. Naime, njih dvoje otimaju djevojke fizički slične Christiane kako bi joj presadili novo lice i tako povratili nekadašnju ljepotu.

Pacijenti, režija Grand Corps MaladeMehdi Idir, 2017.

Uloge: Pablo PaulySoufiane GuerrabMoussa Mansaly

Oprati se, odjenuti se, hodati, igrati košarku, sve to Ben ne može više raditi nakon što dolazi u centar za rehabilitaciju nakon teške nesreće. Njegovi novi prijatelji svi su hendikepirani. Zajedno će se naučiti strpljivosti. Oni će se boriti, međusobno hrabriti, biti ponosni, ali što je najvažnije, pronaći energiju da ponovno nauče živjeti. Pacijenti su priča o ponovnom rođenju, kaotičnom putovanju ispunjenom pobjedama i porazima, suzama i smijehom, ali osobito susretima: ne zacijeljujemo sami.

Iz sve snage, režija Chad Chenouga, 2017.

Uloge : Khaled AlouachYolande MoreauLaurent Xu

Šesnaestogodišnjak Nassim smješten je u udomiteljsku obitelj gospođe Cousin, no odbija se asimilirati s drugim štićenicima. Budući da još uvijek ide u srednju školu za djecu višeg socijalnog statusa, Nassim izmišlja za sebe sasvim novi život kojim se lažno predstavlja. Treba se samo pobrinuti da se ta dva života, stvarni i izmišljeni, nikada ne sretnu.

 

Pregled: priča o stvaranju, režija Thierry Demaizière i Alban Teurlai, 2017.

Uloge : Benjamin Millepied

Dokumentarni film o Benjaminu Millepiedu, francuskom plesaču i koreografu koji je od studenog 2014. ravnatelj plesa u Opéra National de Paris. Njegova mladost, moderan pogled, kultura i ugled moraju donijeti dašak novine u uglednu instituciju. Kako svojim kreativnim izborima, tako i metodama rada s mladim baletnim plesačima, Benjamin Millepied unijet će revolucionarne promjene u pravila klasičnog plesa. PREGLED prikazuje proces kreacija njegova novog baleta “Clear, Loud, Bright, Forward”, nevjerojatne epopeje pune energije.

Veliki zli lisac, režija Benjamin RennerPatrick Imbert, 2018.

Crtani film. Selo nije uvijek tiho i mirno kako biste očekivali, a životinje na farmi prilično su uznemirene: lisica odgaja obitelj pilića, zec se igra rode, a patka želi biti Djed Mraz. Ako mislite da je život na selu idila, varate se!

Program Rendez-vous au cinéma organizira Hrvatski audiovozualni centar u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj i Kino mrežom.

Ove su godine na programu vrlo različiti žanrovi: romatična drama, horor, komedija, dokumentarni film, film za mlade i crtani film za djecu.

Program će se održati od 1. do 23. listopada, a rasporede projekcija potražite na internetskoj i Facebook stranici svakog pojedinačnog kina: Dom kulture Grada PrelogaKinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Gaj (Varaždin), Kino Valli (Pula)Kinematografi DubrovnikKinoklub ŠibenikKino 30. svibnja (Daruvar), Kino IvanecKino Moslavina (Kutina), Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino PazinKino SlatinaKino ZelinaKino Gorica(Velika Gorica), Kino ZabokDom kulture Kristalna kocka vedrine SisakKino Pobjeda (Metković), Centar za kulturu ČakovecKino Tuškanac (Zagreb),  Kino Europa (Zagreb), MM centar (Zagreb), Kino Kinoteka (Zagreb), Kino SamoborKino Marof (Novi Marof), Kino Urania (Osijek).

Više informacija potražite na: https://www.havc.hr/; http://kinomreza.hr/