OKUSI FRANCUSKU – GOÛT DE / GOOD FRANCE

JEDINSTVENA PRILIKA DA OKUSITE FRANCUSKU!

« Govoriti o kuhinji, o francuskoj kuhinji, znači govoriti o radosti življenja, lakoći, optimizmu i zadovoljstvu », riječi su Alaina Ducassea, kuma projekta Goût de / Good France.

Najveće gastronomsko događanje na svijetu u kojemu sudjeluje 5000 chefova u više od 150 zemalja!

Good France: koncept

Uspostavljen na inicijativu Ministarstva Europe i vanjskih poslova, projekt Goût de / Good France prožet je duhom lijepe ideje sa željom da se u istu uključe sve kategorije restorana i to na sve četiri strane svijeta. Ovo međunarodno događanje, čije je prvo izdanje održano 19. ožujka 2015. godine nakon što je «francuski gastronomski obrok» upisan u popis nematerijalne baštine UNESCO-a, sudjeluje u širenju francuske gastronomije diljem svijeta. Ove godine je ovo događanje postalo jedno od prioriteta francuske diplomacije kojemu se pridaje posebna pozornost.

Ovom se večerom odaje počast izvrsnosti francuske kuhinje, njezinoj sposobnosti inovacije i vrijednostima koje promiče: zadovoljstvo, užitak dijeljenja, poštivanje « dobre trpeze » svojih suvremenika i cijelog planeta.

Glavna večera ovog petog izdanja Goût de / Good France održat će se u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine, a cilj joj okupiti 5000 chefova na 5 kontinenata koji će slaviti francusku gastronomiju. Ove se godine događanje može produljiti na više dana i to od 21. do 23. ili do 24. ožujka.

Teme ovogodišnjeg izdanja

Nakon četiri uspješna izdanja te uz sve brojnije sudjelovanje hrvatskih restorana, ovo peto izdanje odaje počast kuhinji francuske regije Provanse i njezinom mediteranskom umijeću življenja. Provansalska se kuhinja, baš poput hrvatske, odlikuje spojem morskih i kontinentalnih specijaliteta te uporabom svježih lokalnih proizvoda. Naglasak je također na održivoj i odgovornoj kuhinji, a ideja je napraviti MENU ZA ZAŠTITU PLANETA. U vremenu klimatskih i ekoloških promjena te nastavno na konferenciju o klimi COP 21, Francuska ulaže velike napore za zaštitu okoliša na međunarodnom planu, a svijet gastronomije dobija novu temeljnu ulogu. Smjernice su brojne: nabava i jelovnik, bacanje hrane, recikliranje, zagađenje (zraka, zemlje, oceana), konzumacija vode i energije, nejestivi proizvodi vezani uz hranu (spremnici, ambalaža, održavanje objekata)…

Popis restoran koji sudjeluju potražite ovdje: https://institutfrancais.hr/okusi-francusku/