Noć ideja # 2

Dokumentarni film SEA ART u prisustvu redateljice Maud Baignères

Povodom Svjetskog dana oceana, Francuski institut u Hrvatskoj, u partnerstvu s KIC-om, organizira svoju drugu večer “Noći ideja” s programom SEA ART, dokumentarnom serijom o vodi i umjetnosti u nazočnosti redateljice Maud Baignères.

Bit će prikazana tri dokumentarna filma u trajanju od po 20 minuta koji će nas uroniti u svijet ronioca na dah Julie Gauthier, likovnog umjetnika Jérémyja Gobéa i slikara Miquela Barcela, koji se svo troje oslanjaju na element VODE kako bi stvarali i izumljivali. Oni će nam kroz ljubav prema oceanima ispričati vlastitu viziju ekologije.

Nakon projekcije slijedi okrugli stol na kojem će sudjelovati redateljica Maud Baignères, ravnatelj kulturne udruge “Drugo-more” Davor Mišković i drugi gosti koji će razgovarati o temi zaštite oceana, naših mora i načina na koji taj bitan element nadahnjuje umjetnike.

Utorak, 6. lipnja u 19:00 sati – KIC, Preradovićeva 5 (ulaz slobodan)

Maud Baignères odrasla je između Tokija, Pariza i New Yorka. Od djetinjstva su joj putovanja, priroda i ljudi izvori inspiracije za filmove koje snima. Posebno voli istaknuti umjetnike, njihov svjet i njihov kreativni proces.

U dobi od 20 godina režirala je tri kratka igrana filma (Grand Prix žirija na Festivalu u Montpellieru, prikazivana na brojnim festivalima u Francuskoj i inozemstvu) od kojih se posljednji: “Pour une fois qu’on était samedi” sa Sachom Bourdom i Brigitte de Villepoix , emitira se na Canalu +.

Slijedi suradnja s redateljem-grafičkim dizajnerom Christophom Schwaigerom. Oni čine duo pod nazivom “Kampai”. Zajedno rade institucionalne filmove, špice, glazbene spotove (DJ Cam) i reklamne kampanje za luksuzne brendove u Francuskoj i Njemačkoj. Za Greenpeace rade klip kako bi podigli svijest o krčenju šuma u Amazoniji.

U Muzeju dekorativnih umjetnosti, ona osmišljava i producira filmove “Mutations”, niz od devet videozapisa o suvremenom francuskom umijeću, dijalogu između dizajnera, umjetnika i obrtnika.

S Arnaudom Riouom režirala je dokumentarni film: ETUGEN, koji je izašao u kinima 4. siječnja 2023.

Danas razvija dokumentarnu seriju “SEA ART”, seriju epizoda za podizanje svijesti javnosti o zaštiti i očuvanju oceana kroz prizmu umjetnosti. Zaljubljena u prirodu, snima ono što ju dira i zaokuplja.