Ne bacajte radio kroz prozor!

Izložba starih radio aparata povodom Svjetskog dana radija i 100 godina Radio Pariza, 1. radio stanice u Europi

13.02. – 12.03.2023., Francuski institut u Hrvatskoj, Preradovićeva 5, Zagreb

Otvorenje: četvrtak 16. veljače u 18h

Povodom Svjetskog dana radija 2023., Francuski institut u Hrvatskoj udružuje snage s Dušanom Cvetojevićem Didijem, strastvenim kolekcionarom iz Zagreba, zajedno odavajući počast ovom izumu koji je revolucionarizirao komunikaciju među ljudima. Predstavljenih 68 starinskih radijskih aparata, proizvedenih između 1928. i 1996. u deset različitih zemalja, govore i o tehnološkoj epopeji te o političkoj i kulturnoj povijesti naših društava

Radio je ušao u povijest 1837. godine kada su William Fothergill Cooke i Charles Wheatstone konstruirali prvi žičani električni telegraf. Godine 1886. Heinrich Rudolf Hertz upotrijebio je Hertzijeve valove prije nego što je Francuz Édouard Branly 1890. otkrio princip radio-provodljivosti i razvio prvi osjetljivi detektor valova, nazvan radio-provodnik. Godine 1893. Nikola Tesla nastavlja projekt i prvi eksperimentira s radiokomunikacijom. Pritom je patentirao bežični sustav “radio telegrafa”, pa je tako rođen moderni radio.

Prvo korišten uglavnom u vojsci, radio je postao šire dostupan ulazeći u privatne domove od 1930-ih godina. Napredak u minijaturizaciji i izum tranzistora u 1950.-ima na kraju su ga nametnuli kao pratioca svakodnevnog života i kao alat za informiranje, kulturu i zabavu. Francuska, Jugoslavija, Italija, Austrija, Nizozemska, Velika Britanija, Belgija, Njemačka, Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države: vrlo različito podrijetlo ovih prijamnika svjedoči o pitanju nacionalnog ponosa vezanom uz proizvodnju radija u 20. stoljeću.

Naizmjence kao propagandni alat – ponekad zlokoban kao u Ruandi 1994. – i instrument pluralizma – s pojavom piratskih radija, a zatim slobodnih radija – radio je pratio društvene, kulturne i političke evolucije 20. stoljeća. Njegov dolazak na internet ipak potvrđuje njegovu sposobnost prilagodbe. Uvjerni smo da ovaj besplatni i cijelom svijetu dostupan medij ima još puno dobrih godina pred sobom!