Natjecanje Frankofonije u Hrvatskoj 2024.

“Reci mi deset riječi na postolju”

Do 8. ožujka 2024.

Francuski je, uz engleski, službeni jezik Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Tradicija olimpijskih igara, nastalih u antičkoj Grčkoj, oživljena je u moderno doba zahvaljujući barunu Pierreu de Coubertineu. On je potaknuo osnivanje Međunarodnoga olimpijskog odbora (MOO), kojemu je bio na čelu gotovo 30 godina.

U ovogodišnjem natjecanju Reci mi deset riječi pozivamo vas da se pobliže upoznate s pojmovima iz sporta i olimpizma. Sport nije samo nužan za zdravlje, već omogućuje učenje vrijednosti poštovanja (jouer collectif ‘kolektivna igra’, s’encorder ‘međusobno se povezati užetom (u penjanju)’) i nadilaženja samoga sebe (faire monter l’adrénaline‘podizanje adrenalina’, partir en échappée ‘preteći ostale (u biciklizmu)’, réaliser des prouesses ‘izvoditi majstorije’, devenir un champion ‘postati prvak’). Sport također podrazumijeva odlučnost (le mental ‘stanje uma’), poštivanje pravila (le faux départ ‘pogrešan start’, le hors-jeu ‘zaleđe’) i potrebu da ponekad napravimo pauzu (aller aux oranges ‘otići na odmor (nakon prvog poluvremena)’.

Tjelesna aktivnost pomaže u borbi protiv školskog neuspjeha i pridonosi smanjenju društvenih i kulturnih nejednakosti. Natjecanjem Reci mi deset riječi potičemo vas da se zainteresirate za ovu temu i prikažete svoju simpatiju ili antipatiju prema sportu, strah od neuspjeha ili želju za pobjedom. Ne zaboravimo pritom da sport podrazumijeva i užitak i dijeljenje. Treninzi, ponavljanje i odlučnost neophodni su elementi za napredovanje u bilo kojoj disciplini i za dolazak na postolje. No sport je također timska stvar i stvar solidarnosti. Njime upravlja kolektivna dinamika, poput one u francuskome jeziku, koji živi i obogaćuje se različitošću svojih izraza diljem svijeta.

Francuski institut u Hrvatskoj, u suradnji s Hrvatskom udrugom profesora francuskog jezika i Hrvatskim olimpijskim odborom te uz podršku svojih frankofonskih partnera u Hrvatskoj poziva sve koji u Hrvatskoj uče francuski jezik da razmisle o ovoj temi i na jednoj stranici papira A4 ostvare originalno djelo – umjetničko ili književno – na temelju jedne ili više riječi koje su izabrane za ovogodišnje izdanje natjecanja Reci mi 10 riječi na postolju.

Adrénaline ; aller aux oranges ; champion ; collectif ; échappée ; faux départ ;

hors-jeu ; prouesse ; mental ; s’encorder.

Natjecanje je otvoreno do 8. ožujka 2024. (pogledajte pravila u nastavku)

Sva pristigla djela bit će izložena u Medijateci Francuskog instituta Hrvatske u Zagrebu od 20. do 31. ožujka 2024., a potom će otputovati u druga mjesta diljem zemlje. Najbolji radovi bit će nagrađeni u nekoliko dobnih kategorija.

Nagrade : digitalni čitači, slikovnice iz zbirke Vuk, stripovi, romani, pedagoške igre i brojne druge nagrade koje su pripremili Francuski institut i njegovi obrazovni i  frankofonski partneri u Hrvatskoj!

Pravila natjecanja

Cahier de jeux DMDM 2024

Dix nouvelles DMDM 2024

Cartes postales 10 mots DMDM 2024 

Kontakt: education@institutfrancais.hr