Izložba Osam staza skrivenog okvira

Od 19. kolovoza do 9. rujna 2024., Francuski institut, Preradovićeva 5

Hrvatski športski muzej je u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom i Hrvatskim paraplivačkim savezom organizirao izložbu o povijesti paraplivanja u Hrvatskoj pod nazivom Osam staza skrivenog okvira. Izložba će gostovati u Francuskom institutu u Hrvatskoj za vrijeme prvih Paraolimpijskih igara koje se održavaju Parizu i to od 19.08.2024. do 9.09.2024.

Izložba je audiodeskripcijom tekstova na hrvatskom i engleskom jeziku te opisom triju predmeta prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. U suradnji s Hrvatskim savezom slijepih tiskan je i katalog izložbe na Brailleovu pismu i uvećanom crnom tisku. Ovom prilikom bit će tiskan i deplijan izložbe na francuskom jeziku.

Izložba ima pet cjelina. U prvoj cjelini prikazuje se razvoj parasporta i paraplivanja u Hrvatskoj tijekom povijesnog razvoja Hrvatskoga paraolimpijskog odbora i Hrvatskoga paraplivačkog saveza. U drugoj cjelini predstavljaju se prema redoslijedu osvojenih medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima Roko Mikelin Opara, Ana Sršen, Mihovil Španja, Kristijan Vincetić, Dino Sinovčić, Sanja Milojević, Ante Rađa i Emma Mečić. Također, predstavljeni su i predstavnici na paraolimpijskim igrama od kojih se ističu Nataša Sobočan, Matija Grebenić, Tomi Brajša i Paula Novina. Na XVII. Paraolimpijskim igrama u Parizu 2024. godine hrvatski predstavnici su Emma Mečić, Paula Novina i Dino Sinovčić.

Treća cjelina prikazuje discipline u paraplivanju i sportske klase, a četvrta disciplina odnosi se na povijesni razvoj i pregled osvojenih medalja na paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima.

Posljednji dio izložbe pod nazivom „Ispred okvira“ prikazuje razgovore s paraplivačicama koje su osvojile medalje na velikim natjecanjima Emmom Mečić i Anom Sršen te paraplivačima Rokom Mikelinom Oparom, Dino Sinovčićem, Mihovilom Španjom i Kristijanom Vincetićem.

Autorice izložbe: Martina Vargek, viša kustosica Hrvatskog športskog muzeja i Ana Sršen, hrvatska paraolimpijka