Izložba Moda i strip

Od 21. veljače do 28. ožujka 2021., MUO – Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb

Nakon velikog javnog i medijskog uspjeha postignutog tijekom predstavljanja na MUO-u u Zagrebu, izložba „Moda i strip“ Međunarodnog centra za strip i slikovnu umjetnost iz Angoulêmea nastavlja svoje putovanje, uvijek u okviru proslave stote obljetnice Francuskog instituta u Hrvatskoj!

Predstavljena u Muzeju grada Rijeke od 27. travnja, ova će izložba biti dio završnog programa Rijeke 2020., Europske prijestolnice kulture, i trajat će do 16. lipnja 2021., označavajući kraj ciklusa Prijestolnice kulture i početak nove kulturne dinamike koja će se nastaviti.

Pop i glamur, izložba “Moda i strip” istražuje sve aspekte odnosa između ova dva svijeta: ukrštene utjecaje, uprizorenje elegancije i modnog svijeta u nacrtanim pričama, suradnju autora stripova u katalozima ili modnim časopisima, papirnate lutke itd.

U produkciji Muzeja stripa iz Angoulêmea, oslanjajući se na njegovu zbirku, unikatnu u Europi, kao i na posudbu iz javnih ili privatnih zbirki (muzeji, modne kuće, galerije, kolekcionari i umjetnici), ova izložba okuplja 128 eksponata: originalne table i crteže, ali i odjeću i modne dodatke, parfeme, tiskane arhive…

Na originalnu i neuobičajenu temu, ova izložba naglašava ulogu i mjesto stripa u povijesti i kulturnoj mašti.

NEKLIKO IZNIMNIH DJELA PREDSTAVLJENIH U OKVIRU OVE IZLOŽBE:

Winsor McCay: originalna strip tabla na kojoj Mali Nemo prvi put ljubi princezu Slumberlanda

Yves Saint Laurent: nikad viđene originalne table stripa “Zločesta Lulu”

Nicole Lambert: “Trojčeki”

Haljina “Mondrian” Yves St Laurenta

Jimmy Murphy “Toots ans Casper” (1933.) iz Fonda Couperie

Kaput Castebajac, haljina Dior…

Ova izložba plod je francusko-hrvatske suradnje u području stripa u koju su uključeni Francuski institut u Hrvatskoj i Ministarstvo kulture Hrvatske u suradnji s krovnom francuskom institucijom posvećenoj stripu i slici  – Cité internationale de la bande dessinée et de l’image u Angoulêmeu. Cilj joj je razviti umjetničke razmjene i priznavanje ovog medija kroz njegove edukativne, kulturne i gospodarske potencijale. Ova vrsta razmjene uključuje sve aktere ekosustava 9. umjetnosti kroz veliku raznolikost akcija u obliku radionica, izložbi, programa stručnog usavršavanja, rezidencija autora itd.

Izložba centra Cité Internationale de la Bande Dessinée et de l’Image d’Angoulême
Produkcija: MUO – Francuski institut u Hrvatskoj
Uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba
Sponzori : AGS Croatia, Croatia Osiguranje
Partneri : INA – AKUO – IPSOS

Radionica “Odijelo ne čini strip”

subota 13. ožujka 11h30-13h30, Francuski institut i MUO

S obitelji sudjelujte u ovoj iznimnoj radionici!

Ova jedinstvena radionica otkriva vam na praktičan način bogatstvo međusobnih utjecaja mode i stripa. Prvi kreativni dio radionice održat će se u Francuskom institutu, nakon čega slijedi interaktivni vođeni posjet izložbi “Moda i strip” u Muzeju za umjetnost i obrt.

Za cijelu obitelj, a posebno za mlade od 8 godina.

Prijave: radionice@institutfrancais.hr – 40 kn (cijena za članove) / 60 kn + ulaznica za izložbu

  • odrasli – 20 kn
  • učenici, studenti i umirovljenici – 15 kn
  • za grupne posjete (od 10 do 30 osoba), cijena po osobi – 15 kn

Na osnovnom francuskom, lakom za početnike (u slučaju potrebe može se upotrijebiti engleski).

Pažnja, svako dijete mora doći u pratnji jednog roditelja. Prema važećim epidemiološkim mjerama, broj mjesta za ovu radionicu ograničen je na 8 parova dijete / roditelj.