Godišnja skupština mreže Cirkostrda

Od 18. do 22. travnja 2023. u Splitu

Circostrada europska je mreža za suvremeni cirkus i uličnu umjetnost. Osnovana je 2003. godine, a njezina je misija promicanje razvoja, jačanja i priznanja ovih sektora na europskoj i međunarodnoj razini. Trenutno Circostrada broji više od 140 članova prisutnih u 40 zemalja.

Hrvatskim i srpskim organizacijama, Cirkorami iz Zagreba i ROOM 100 kolektivu iz Splita, kao i Cirkusferi iz Beograda ukazana je čast da organiziraju ovogodišnju skupštinu mreže u Splitu, u sklopu četvrtog izdanja festivala suvremenog cirkusa Festival neobičnih obitelji.

Godišnja skupština Circostrade izvrsna je prilika za sastanak donositelja javnih kulturnih politika na razini gradova/općina, županija i država na kojem bi se otvorile teme nužne za budući kontinuirani razvoj suvremene cirkuske i ulične umjetnosti u regiji. Bit će predstavljeni primjeri pozitivnih praksa potpore kvalitetnom i sustavnom razvoju cirkusa na razini financiranja, prostorne potpore, obrazovanja i strategija razvoja kulturnih politika te otvoriti dijalog i suradnja u pronalaženju i primjeni sličnih praksi u regiji. Primjeri dobrih praksi koje će se predstaviti su FEDEC, krovna europska organizacija koja okuplja visoka učilišta i škole cirkuske umjetnosti (Bruxelles), rekonstrukcija zgrade i model upravljanja Riga Cirks (Riga), javne kulturne politike Francuske, Švedske i Portugala.