Frankofonija u Hrvatskoj : Rezidencija Anne Ayanoglou

Književna večer s autoricom i pjesnikinjom Annom Ayanoglou, u medijateci Francuskog instituta, srijeda 15. ožujka u 18 sati.

U partnerstvu s Wallonie-Bruxelles u Hrvatskoj, Društvom hrvatskih književnih prevodilaca i uz sudjelovanje Vande Mikšić, Francuski institut u Hrvatskoj organizira književnu večer uz autoricu i pjesnikinju Annu Ayanoglou koja će nam govoriti o svom pisanju i poeziji .

Književni susret u Gradskoj knjižnici, Palača Providur, Trg Petra Zoranića 1, Zadar – četvrtak 16. ožujka u 18h

Pridružite se Anni Ayanoglou na javnom čitanju poezije i razgovoru između pjesnikinje, studenata i svih ljubitelja francuskog jezika. U suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Hrvatskim društvom književnih prevoditelja.

Radionica za učenike – ponedjeljak 20. ožujka

Oulipove književne igre u kafeu Botaničar – subota 25. ožujka u 18h

Dođite na kavu s Annom Ayanoglou i hrvatskim književnicima Anom Brnardić, Dortom Jagić, Miroslavom Kirinom i Vandom Mikšić. Prisustvovat ćete neviđenom trenutku stvaranja oko Oulipovih pisaćih igara. Susret na kojem se miješaju francuski i hrvatski jezik.

Stručno usavršavanje “Francuski kao strani jezik i kreativno/poetsko pisanje” s autoricom Annom Ayanoglou, uživo i online – ponedjeljak, 27. ožujka od 9:30 do 11:00 sati.

U partnerstvu s Wallonie-Bruxelles u Hrvatskoj i Hrvatskom udrugom profesora francuskog jezika, Francuski institut u Hrvatskoj poziva profesore francuskog jezika iz Hrvatske na stručno usavršavanje za podučavanje francuskog kao stranog jezika i kreativnog/poetskog pisanja. Više informacija

Anna Ayanoglou francuska je pjesnikinja rođena 1985. godine. Nakon studija ruske književnosti i lingvistike preselila se u Litvu, a zatim u Estoniju. Njezina prva zbirka pjesama, Le fil des traverses (Gallimard, 2019., nagrada Apollinaire Découverte, nagrada Poetry Revelation od SGDL-a 2020. i nagrada za prvo djelo na francuskom jeziku Federacije Wallonie-Bruxelles 2021.) obilježila je ovaj dugi baltički boravak.

Ludilo pojednostavljenog diskursa, identiteti koji nas sačinjavaju ili poteškoće u ljubavi u središtu su njezine druge zbirke, Sensations du combat (Gallimard, 2022.)

Anna Ayanoglou danas živi u Bruxellesu, gdje gradi svoj pjesnički rad i osmišljava emisiju Et la poésie, alors ?  na Radio Panik. Želja je ovog mjesečnog programa posvećenog svjetskom pjesništvu predstaviti pjesme čitane na izvornom jeziku uz francuski prijevod.