Frankofonija u Hrvatskoj: Festival frankofonskog filma

Od 8. do 31. ožujka 2023.

U Zagrebu i više hrvatskih gradova, u partnerstvu s frankofonim predstavništvima Belgije, Švicarske i distributerom MCF, Francuski institut nudi vam program recentnih filmova.

Ženski odgovor (Riposte féministe, 1h27), 2022., dokumentarni film, Francuska

Režija : Marie Perennes & Simon Depardon

Uloge: Marina Foïs

Elise u Brestu, Alexia u Saint-Etienneu, Cecile u Compiegneu, Jill u Marseilleu… Ovo su tek četiri od tisuća mladih žena koje osuđuju seksističko nasilje, javno uznemiravanje i mačo agresiju kojoj su svakodnevno izložene. Noću, naoružane bijelim plahtama i crnom bojom, oblijepljuju ulice porukama podrške žrtvama mizoginije i sloganima koji osuđuju femicid. Neke od njih feministiknje su s dugogodišnjom tradicijom, druge nikad prije nisu vodile ovakvu ili sličnu kampanju, ali sve su revoltirane protiv zlostavljanja koje je preplavilo njihove živote. Seksizam je posvuda… Ali i one su!

Saint-Omer, (2h02), 2022., Francuska

Režija: Alice Diop

Uloge: Kayije KagameGuslagie MalandaValérie Dréville

Francuska redateljica Alice Diop dosad je u svojim dokumentarcima istraživala lomove u afro-europskim obiteljima, a “Saint Omer” njezin je igrani prvijenac. U njegovom središtu nalaze se dvije žene: Laurence Coly (Guslagie Malanda), mlada senegalska imigrantkinja i studentica filozofije optužena da je ubila svoje 15-mjesečno dijete ostavivši ga da se utopi u oceanu, te Rama (Kayije Kagame), senegalsko-francuska profesorica književnosti koja putuje iz Pariza u Saint-Omer kako bi taj slučaj iskoristila pri pisanju moderne preinake grčkog mita o Medeji. Premda igrano djelo, ono ništa manje nije vezano za vanfilmsku zbilju nego autoričin prethodni opus. Naime, lik Coly izvučen je iz stvarne vijesti koja je potresla Francusku 2016. godine, a lik Rame temelji se na samoj redateljici koja je, obuzeta slučajem čedomorstva (a u to doba i sama trudna), prisustvovala suđenju koje je uslijedilo. S obzirom na to da kamere nisu bile dozvoljene u sudnici, Diop evocira vlastita sjećanja, transkripte saslušanja i rekonstruira mizanscenu, a tom prostoru navodne objektivnosti kontrira specifično kompleksnu pozadinu optužene koja, poput mnogih tragičnih figura, zadržava svoje pravo da bude neshvaćena.

Tuđa djeca (Les enfants des autres, 1h44), 2022., Francuska

Režija : Rebecca Zlotowski

Uloge : Virginie EfiraRoschdy ZemChiara Mastroianni

Premijerno prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Veneciji, “Tuđa djeca” je novi film redateljice Rebecce Zlotowski u kojem francuska glumačka senzacija Virginie Efira tumači ulogu Rachel, žene koja voli svoj život, svoje studente, svoje prijatelje, svog bivšeg supruga i lekcije iz gitare na koje redovito odlazi. Uskoro se zaljubulje u Alija, novog dečka te se vrlo brzo zbližava s njegovom četverogodišnjom kćerkom Leilom. Uvečer ju priprema za krevet, pazi na nju, voli ju poput majke… ali ona nije njezina majka. Barem ne još. Rachel ima 40 godina. Njezina želja za stvaranjem vlastite obitelji svakog dana sve je jača, a biološki sat nemilosrdno otkucava. Je li prekasno?

Pušenje uzrokuje kašalj (Fumer fait tousser, 1h20), 2022., Francuska

Režija: Quentin Dupieux

Uloge: Gilles LelloucheVincent LacosteAnaïs Demoustier

Skupina superherojskih osvetnika naziva “Duhanske snage” nalazi se pred raspatom. Nakon razarajuće bitke protiv zlonamjerne ogromne kornjače, Duhanske snage moraju ponovno pronaći zajedništvo koje ih je nekad krasilo. Upravo zbog toga vođa skupine predlaže im da odu na zajednički odmor u trajanju od tjedan dana kako bi povratili uzajamno povjerenje, ali i obnovili snagu za novo spašavanje svijeta, ovoga puta protiv Lezardina, najokrutnijeg vladara svemira koji je odlučio uništiti planet Zemlju.

Blizu (Close, 1h45), 2022., Belgija, Nizozemska, Francuska

Režija: Lukas Dhont

Uloge: Eden DambrineGustav De WaeleEmilie Dequenne

Dobitnik nagrade Grand Prix na filmskom festivalu u Cannesu!

Nominacija za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma!

Nominacija za nagradu Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma!

Pet nominacija za nagradu Europske filmske Akademije uključujući za najbolji film i režiju!

Dobitnik preko 30 različitih nagrada i priznanja na filmskim festivalima diljem svijeta!

Novi film belgijskog redatelja Lukasa Dhonta priča je o intenzivnom prijateljstvu između dva 13-godišnja dječaka Lea i Remija koje naglo biva prekinuto. Pokušavajući saznati što se uistinu dogodilo, Leo se zbližava sa Sophie, Remijevom majkom. Film “Blizu” hvaljena je i nagrađivana priča o prijateljstvu i odgovornosti kakve ostaju u sjećanju dugo nakon gledanja.

Nevidljiva linija (La ligne, 1h43), 2023, Francuska, Belgija, Švicarska

Režija : Ursula Meier

Uloge: Stéphanie BlanchoudValeria Bruni TedeschiElli Spagnolo

Novi film velike redateljice Ursule Meier prikazan u službenoj konkurenciji filmskog festivala u Berlinu!

Margaret je 35-godišnjakinja koja ima povijest nasilnog ponašanja što joj je do sada uništilo već nekoliko romantičnih veza. Ponovno se seli kod svoje majke Christine, krhke i iznimno nezrele 55-godišnjakinje koja Margaret optužuje što joj je uništila snove o karijeri koncertne pijanistice. U jednoj od njihovih žestokih svađa, Margaret udara Christinu. U cijeli slučaj uskoro svoje ruke upliće zakon, dodatno komplicirajući cijelu situaciju. Dok čeka suđenje, Margaret dobiva zabranu prilaska svojoj majci na udaljenost od stotinu metara od njihove kuće. A zbog njezinog karaktera upravo to joj daje još dodatnu želju da bude bliža vlastitoj obitelji. Svakoga dana Margaret se pojavljuje na nevidljivoj granici od stotinu metara kako bi vidjela svoju dvanaestogodišnju sestru Marion i podučavala je glazbi…

Kina koja sudjeluju u programu:

Kino Kinoteka (Zagreb), Kino Tuškanac, Kino Metropolis, DokuKino KIC (Zagreb), Art-kino Croatia (Rijeka), Kinematografi Osijek, Kinematografi Dubrovnik, Kinoteka Zlatna vrata (Split), Kino Mediteran (Split), Kino Karaman – Ekran (Split), Kino Gaj (Varaždin), Kino Valli (Pula)Dvorana Relković (Nova Gradiška), Kino  Zelina, Kino ZabokCentar za kulturu ČakovecKino Samobor,  Kino Velebit (Koprivnica), Kino Bjelovar, Dom kulture Grada Preloga, Kino KriževciKinematografi DubrovnikKino Moslavina (Kutina), Centar za kulturu (Korčula), Kino Labin, Zajednica udruge Centar nezavisne kulture ZadarPOU – Daruvar, POU – Krapina