Francusko sudjelovanje u Muzičkom Biennalu Zagreb

Francuski institut podupire 32. izdanje Muzičkog biennala Zagreb koji se održava od 13. do 22. travnja i predlaže bogat program vezan uz Francusku.

Četvrtak 13. travnja u 19:30 sati, KD Vatroslava Lisinskog

Večer otvorenja : Koncert Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Pascala Rophéa uz sudjelovanje franucuskog pijanista François-Frédérica Guya

Na programu: C. Gadenstätter, M. Ivičević, D. Kempf, T. Murail

Nova skladba L’œil du cyclone skladatelja Tristana Muraila bit će tom prilikom izvedena.

Srijeda 19. travnja u 18:00 sati, Klub Močvara

Predavanje Articulation of excess in the sound dramaturgy koje će održati francuski skladatelj Franck Bedrossian

Srijeda 19. travnja u 20:00 sati, Pogon Jedinstvo

Koncert francuskog ansambla Proxima Centauri

Proxima Centauri ansambl je koji redefinira kodove komorne glazbe ravnopravnim uključivanjem elektroakustike u komorni repertoar. Percepciju o komornoj glazbi nadalje proširuje suradnjom s drugim glazbenicima, improvizatorima, plesačima, vizualnim umjetnicima i sl. Nastao je i djeluje u gradu Bordeauxu u Francuskoj, no redovito sudjeluje na velikim međunarodnim festivalima i srodnim događanjima. Njegova je umjetnička voditeljica Marie-Bernadette Charrier, ujedno i saksofonistica u ansamblu.

Petak 21. travnja u 17:30 sati, Mala dvorana Lisinski

Koncert ansambla Klangforum Wien s francuskom pjevačicom Laurom Muller, mezzosopran

Na programu: C. Gadenstätter, F. Bedrossian, O. Neuwirth, Ph. Leroux, Ch. Czernowin

Na repertoaru se nalaze skladbe nekih od najvećih živućih skladatelja nove glazbe, a tako i novo djelo francuskog skladatelja Francka Bedrossiana, koje će se u ovoj prilici imati svoju koncertnu praizvedbu.

Laura Muller je ujedno diplomirala francusku književnost na Sveučilištu Sorbonne, a u svoj pjevački repertoar uključuje ranu glazbu, Lied i oratorije. Usto je zanima suvremena glazba, pa sudjeluje u vokalnom ansamblu Les Métaboles, koji se specijalizirao za glazbu 21. stoljeća, te u ansamblu Sequenza 9.3.

Petak 21. travnja u 19:30, KD Vatroslava Lisinskog

Koncert Zagrebačke filharmonije uz sudejlovanje francuske pjevačice Laure Muller, mezzosopran.

Na programu: G. Aperghis, F. Bedrossian, D. Bukvic, O. Neuwirth

Između orkestralnih djela Laura Muller će izvoditi Recitacije grčkog-francuskog avangardnog skladatelja Georgesa Aperghisa, koji je ponajviše stvarao komorne skladbe ili skladbe za eksperimentalne oblike izvedbenih umjetnosti (glazbeni teatar, opera i sl.). Partitura njegovih Recitacija napisana je rukom, i to tako grafički zgusnuto i hermetično – ispunjeno grafovima i različitim oblicima – da se izvođač u njoj jedva može snaći, a usto je i vrlo labave forme, pa se izvođač mora uvelike osloniti na svoje interpretativne sposobnosti.

Cijeli program potražite na: https://www.mbz.hr/