Ciklus filmova Roberta Bressona

Kino Tuškanac, Tuškanac 1

Od 24. do 30. lipnja 2021.

Svi filmovi imaju hrvatske titlove.
Cijena ulaznica: 25 kuna

Kino Tuškanac organizira ciklus posvećen velikom francuskom redatelju Robertu Bressonu, koji nas je napustio prie 20 godina u prosincu 1999. Njegov zahtjevan opus sadrži 13 dugometražnih filmova od kojih je većina nagrađena. Osobitost njegova filma je u tome što smanjuje ulogu glumca u korist naracije. Zbog toga tamo nema mjesta za profesionalne glumce i zvijezde. Kritičari i ljubitelji filma smatraju ga jednim od divova kinematografije.

Četvrtak 24. lipnja u 19h

Osuđenik na smrt je pobjegao (1956), 101′

Uloge: François LeterrierCharles Le ClaincheMaurice Beerblock

Odveden 1943. u tvrđavu Montluc gdje je trebao biti pogubljen,  poručnik Fontaine uspjeva pobjeći zajdeno s još jednim zatvorenikom, Jostom.

Petak 25. lipnja u 19h

Sretno, Baltazar (1966), 95′

Uloge: Anne WiazemskyFrançois LafargeWalter Green

Život magarca Baltazara koji ide od gospodara do gospodara, ponekad voljen, ponekad maltretiran, uronjen usred ljudskih tragedija, paralelno sa životom svoje prve vlasnice Marie. Prispodoba o zlu, čistoći i transcendenciji. “Htio sam da magarac prođe kroz brojne ljudske skupine koje predstavljaju poroke čovječanstva. Također je to bilo neophodno, budući da je magareći život vrlo ujednačen, vrlo spokojan, kako bih pronašao pokret, dramatičan uspon.”. Robert Bresson.

Petak 25. lipnja u 21h

Novac (1983), 85′

Uloge Sylvie Van Den ElsenChristian PateyMichel Briguet

Norbert je u dugovima. Srednjoškolski prijatelj daje mu lažnu novčanicu od 500 franaka, koju on brzo podvaljuje fotografu Lucienu. Ali ovaj ima oko. A novčanice se rješava plaćanjem Yvonu, dostavljaču mazuta. U svoj nevinosti ovaj je koristi, a novčanica se odbija. Zapanjenost, skandal, lažno svjedočenje Luciena. Yvon je otpušten. Mora prehraniti ženu i kćer. Pristaje biti vozač za pljačku … koja pođe po zlu. Ovaj je film nadahnut kratkom pričom “Lažni kupon” Lava Tolstoja.

Subota 26. lipnja u 19h

Džepar (1959), 76′

Uloge: Jean PélégriMartin LassalleMarika GreenPierre Etaix

U Longchampu mladić pokušava ukrasti sadržaj torbice, ali uhvati ga policija. Pušten na slobodu, u potpunosti se posvećuje džeparenji, a podučava ga profesionalac. Ali ovaj suhi i samozatajni duh počinje gajiti osjećaje prema mladoj majci koja mu dolazi u posjet u zatvor nakon njegova uhićenja.

Subota 26. lipnja u 21h

Nježna žena (1969), 88′

Uloge: Dominique SandaGuy FranginClaude Ollier

Muškarac pronađe beživotno tijelo svoje supruge koja je upravo okončala svoj život. Pod šokom ostaje s njom i prisjeća se njihova zajedničkog života od trenutka prvog susreta kako bi pokušao otkriti što ju je nagnalo na ovaj strašni čin …

Nedjelja 27. lipnja u 19h

Lancelot Jezerski (1974), 85′

Uloge: Luc SimonLaura Duke CondominasArthur De MontalembertPatrick BernhardHumbert BalsanVladimir Antolek-OresekLaura Duke

Nakon što potraga za Svetim Gralom propadne, vitezovi okruglog stola vraćaju se na dvor kralja Arthura. Među njima je Lancelot koji se zaljubljuje u kraljicu Guinevere i podvrgava se nizu iskušenja za nju. Ali igra strasti dovest će do konačnog uništenja Arthura i njegovih vitezova.

Ponedjeljak 28. lipnja u 19h

Mouchette (1967), 81′

Uloge: Marie CardinalPaul HebertJean Vimenet

Mouchette, na pragu mladenaštva, živi u bijednom selu. Svjedok je svađe između seoskog policajca i krivolovca. Nešto kasnije te noći, krivolovac je siluje.

Ponedjeljak 28. lipnja u 21h

Đavao, možda (1977), 95′

Uloge: Antoine MonnierHenri de MaublancLaetitia Carcano

Pitanja o značenju svijeta male anarhističke skupine, a posebno Charlesa, mladića koji teško prihvaća ispraznost postojanja i koji se odlučuje za samoubojstvo.

Utorak 29. lipnja u 19h

Dnevnik seoskog župnika (1951), 95′

Uloge: Claude Laydu, Jean Riveyre, Adrien Borel, Rachel Bérendt, Nicole Maurey, Nicole Ladmiral

Po izlasku iz sjemenište, mladi svećenik stiže u svoju prvu župi: Ambricourt. Idealist i vrlo pobožan, ubrzo se suočava s neprijateljstvom svoga stada. Grofica posebno pokazuje fanatični ateizam nakon gubitka jednog djeteta. Kad ona umre, oko mladog svećenika iskristalizira se mržnja.

Utorak 29. lipnja u 21h

Četiri noći jednog sanjara (1971), 87′

Uloge: Isabelle WeingartenGuillaume des ForetsJ.M. Monnoyer

Čekajući predugo povratak svoga ljubavnika, Marthe, umorna od situacije, odluči skočiti u Seinu s vrha Pont-Neufa. U tome ju sprječava Jacques, mladi slikar koji je šetao u blizini. Mladi se ljudi upoznaju i dogovaraju sastanak sljedeći dan. Uslijedile su ukupno četiri noći tijekom kojih su se Jacques i Marthe bez zadrške jedan drugom povjeravali. Pod čarolijom mlade dame, mladić se nada da su osjećaji uzajamni, ali sudbina mu priprema nekoliko ga iznenađenja.

Srijeda 30. lipnja u 19h

Dame iz boulonjske šume (1945), 86′

Uloge: Paul BernardMaría CasaresElina Labourdette

Hélène se zaklela da će se osvetiti Jeanu, ljubavniku koji ju je napustio. Pronalazi prijateljicu koji iznajmljuje svoju mladu kćer bogatim veseljacima. Hélène dogovara de Jean upozna mladu Agnes. Ali, on se zaljubi se u Agnes i odluči je oženiti. Tada mu Hélène otkriva da je mlada žena prostitutka …

Srijeda 30. lipnja u 21h

Suđenje Ivani Orleanskoj (1962), 65′

Uloge: Florence Carrez-DelayJean-Claude FourneauRoger Honorat

Sjećanje na suđenje slavnoj djevici iz Orléansa u kojoj se Robert Bresson služio autentičnim tekstovima iz sudskog procesa te iskazima i svjedočenjima iz postupka rehabilitacije.

http://kinotuskanac.hr/