Animafest

Međunarodni festival animiranog filma

Od 3. do 8. lipnja 2024.

Francuska, sa svojom značajnom produkcijom animiranog filma, ponovno je široko zastupljena na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb 2024. s velikim brojem filmova u selekciji te brojnim redateljima i gostujućim stručnjacima.

Već na samom otvorenju festivala svečano će biti dodijeljena Nagrada za najbolju školu animacije kojom je ove godine selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma nagradila francusku školu La Poudrière. Nagradu će preuzeti direktorica škole Annick Teninge koja će u utorak u 13 sati u MM Centru predstaviti školu i program najboljih filmova iz njezine povijesti.

U Velikom natjecanju dugometražnog filma ističe se Široko i Kraljevstvo vjetrova, raskošna obiteljska bajkovita fantazija Benoîta Chieuxa koja je svojim maštovitim svjetotvorstvom i likovima zaslužila Nagradu publike Annecyja.

Linda želi pile! Sebastiena Laudenbacha i Chiare Malte, pobjednik Annecyja, također je dugometražni film prilagođen mlađim uzrastima. U središtu komične fabule jurnjava je za kokoši od koje samohrana majka želi kćeri napraviti omiljeno jelo koje je sjeća na oca.

I u najprestižnijem Velikom natjecanju kratkometražnog filma, čiji Grand Prix jamči i kvalifikaciju za Oscara, više je izvanrednih francuskih filmova i koprodukcija – njih čak 16. Možemo izdvojiti Bijedno čudo Rya Orikase nadahnuto istoimenim djelom pjesnika i slikara Henrija Michauxa. Florence Miailhe u svojim prepoznatljivim tehnikama ulja na staklu i platnu predstavlja film Delfin, rad gauguinovskih likovnih sugestija o sjećanjima francusko-židovskog plivača Alfreda Nakachea. Humoran i životan Seks moje majke Francisa Canitrota o neprimjerenom odnosu napaljene starice prema sinu koji o njoj skrbi ukazuje, pak, na potrebu da se stavovi predaka u nekom trenutku „zakopaju u zemlju“ prikazan je i na festivalu u Cannesu, a daleku je inspiraciju pronašao u filmu Čovjek koji je volio žene Francoisa Truffauta.

Prikaz relevantne društvene problematike – predugog ostanka zrele djevojke u obiteljskom domu – u filmu 27 Flóre Anne Bude povezan je s djelomično psihodeličnim, a djelomično grotesknim tretmanom eksplicitnih fantazija, mladenačkog clubbinga, razmjernog siromaštva i duboke frustracije, u Cannesu je osvojio Zlatnu palmu, u Annecyju Kristal, a nominiran je i za Europsku filmsku nagradu.  Pariška animatorica Alice Saey ove nam godine prikazuje Flatastic, distopijsku viziju pobune raža protiv nagužvane, plastične ljudske civilizacije.

Vidimo se, šampione! Alexisa Mourona o dječakovoj igri s majčinim hulahopkama jedan je od filmova koji su francuskoj školi La Poudrière donijeli Animafestovu Nagradu za najbolju školu animacije 2024. Drugi film pobjedničke škole koji je izborio sudjelovanje u Natjecanju studentskog filma, Ljubav i prijetvornost Lorce Alonsa, crno-bijelim crtežom opisuje mladića razapetog između spoja s djevojkom i druženja s prijateljem. Ukupno će 18 radova iz novije povijesti škole La Poudrière biti prikazano i u sklopu posebnog programa „Najbolja škola animacije“.

U Natjecanju studentskog filma intrigantnom kombinacijom različitih stilova 2D i 3D animacije te maštovitim dizajnom likova Šum tišine grupe autora sa škole MoPA progovara, pak, o teškoj temi susreta žrtve silovanja s birokratiziranim i bešćutnim „sustavom“ te obiteljskim prezirom. Stabat Mater grupe francuskih autora impresivna je elegija o umirućem kiparu i njegovoj rasplesanoj kreaciji koja se podijeljenim ekranom, naglašenim osvjetljenjem i naslovnom skladbom služi za postizanje jedinstvenog filmskog rekvijema. Dopadljiva furiozna apokalipsa Zbogom svijete moj sa škole MoPA romantični je film katastrofe u čijem se središtu nalaze čovjek zarobljen u ribljem kostimu i njegova djevojka, a SF susreće sudsku dramu i light egzistencijalizam u jarkim bojama Suđenja satu Sébastiena Heliasa sa škole EMCA, filmu u kojem je jedan stojeći sat uvjeren da je čovjek.

U Natjecanju filmova za djecu također je mnoštvo francuskih filmova, poput coming of age rada Bljak! (r. Loïc Espuche) u kojem odmor s prijateljima u ljetnom kampu vodi do prvog poljupca.

Retrospektivni tematski program Animafesta 2024 posvećen humoru također ne može izbjeći francuske moderne klasike poput Nedjeljnog ručka (Céline Devaux), Na kraju svijeta (Konstantin Bronzit), Tim Tom (Romain Segaud, Christel Pougeoise), Dahucapra Rupidahu (Thibault Bérard, Vincent Gautier, Frédérique Gyuran) i Francuskih ubojica (Nicolas Jacquet).

Novi film velikog umjetnika i Animafestova pobjednika iz 2018. Borisa Labbéa Staklena kuća prikazuje se u programu Iz majstorskih radionica, i to u duljoj i kraćoj verziji. Boris Labbé osobno će prisustvovati projekcijama i nakon njih razgovarati s publikom.

Cijeli program potražite na http://www.animafest.hr/hr