Portreti

Carol Meyer, direktorica multidisciplinarnog Art Rock festivala u Saint-Brieucu (Francuska) od 2018., bila je gošća SHIP festivala* 2024. u Šibeniku (Hrvatska).

Tijekom tri dana nizala su se predavanja, showcase i stručni sastanci, omogućivši skupini od više od osamdeset aktera međunarodne scene da otkriju nove talente i raspravljaju o temama koje se tiču ​​glazbene industrije.

Susret!

IFC: Dobar dan Carol Meyer, dobrodošli u Šibenik!

CM: Dobar dan i hvala na pozivu!

IFC: Možete li nam predstaviti Art Rock festival kao i svoj put unutar ovog velikog glazbenog događanja u Francuskoj?

CM: Art Rock multidisciplinarni je festival koji svake godine nudi 3 dana i 3 noći umjetničkog uzbuđenja u središtu grada Saint-Brieuca, s gotovo 70 koncerata, predstava, izložbi, susreta i projekcija. Festivalskom timu pridružila sam se 2015.: prvo kao administratorica i voditeljica produkcije, a od 2018. Kao direktorica.

IFC: Tijekom ova tri dana u Šibeniku, susreli su se mnogi europski i međunarodni stručnjaci iz područja glazbe, uključujući direktore festivala poput vas. Kako Art Rock festival surađuje s europskim/međunarodnim mrežama?

CM: Članovi smo različitih mreža i sindikata koji nam omogućuju razmjenu s našim kolegama. Posebno kroz Federaciju De Concert, kojom supredsjedam od 2020. godine. De Concert okuplja 29 festivala, uključujući 21 iz Francuske i 8 iz Švicarske, Belgije, Njemačke, Kanade i Japana. To je izvrstan alat za razmjenu, suradnju ili čak kreaciju u suradnji s drugim festivalima. Ekonomska situacija u ovom poddručju komplicirana je u svim zemljama, stoga je važno da možemo surađivati ​​u pronalaženju zajedničkih rješenja.

IFC: Pozvani ste ove godine na 2. izdanje SHIP festivala koji posebno nudi vrijeme za stručne susrete u obliku speed-meetinga. Koji je bio vaš savjet za stručnjake koje ste upoznali?

CM: Bila je to fantastična prilika za susrete s umjetnicima, nacionalnim strukturama iz europskih izvoznih zemalja ili producentima. Nisam samo davala savjete, već sam i učila! Bila je to prilika da upoznam grupe koje sam nakon toga mogala i poslušati. Ali jedan od savjeta, u vezi s izvozom, bio je da grupe i njihovi agenti prvo ciljaju na showcase festivale, poput SHIP-a, koji pozivaju umjetnike u usponu i okupljaju stručnu publiku. U Francuskoj je to slučaj Mame u Parizu i Transmusicalesa u Rennesu.

IFC: Stručni sastanci koji mogu pomoći u otvaranju novih perspektiva za umjetnike!

IFC: Ovo je vaš prvi posjet Hrvatskoj, kakvi su vaši dojmovi o hrvatskoj glazbenoj sceni?

CM: Hrvatska glazbena scena pokazuje pravu vitalnost i veliku raznolikost. Većina grupa već ima profesionalnu razinu, što nije uvijek slučaj u showcase formatu. Konkretno, otkrila sam impresivnu rock scenu, u kojoj mnoge grupe imaju pravi potencijal za izvoz.

IFC: Posjetili ste nekoliko koncerata, posebice hrvatskih izvođača, bi li se neki od tih talenata mogli jednog dana pridružiti Art Rock programu?

CM: Naravno. Mi također ugošćujemo međunarodne umjetnike i ne postavljamo nikakva ograničenja. Ovdje sam mogla primijetiti da većina grupa pjeva na hrvatskom, a jezični kriterij često smatramo preprekom za izvoz. No, mislim da, barem za live nastupe, ako su glazba i energija dovoljno jake i komunikativne, nije bitno koji se jezik koristi.

IFC: Hvala Carol Meyer na ovoj razmjeni, podsjećamo da se Art Rock festival održava svake godine tijekom vikedna blagdana Duhova, a sve informacije potražite na web stranici https://www.artrock.org/

 

PARTNERI

*SHIP festival organizira We Move Music Croatia, u suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Hrvatske turističke zajednice (SHIP).

*U Francuskoj, CNM (Nacionalni glazbeni centar) nudi međunarodnu razvojnu pomoć za stručnjake u području glazbene industrije; sheme koje omogućuju potporu jednoj ili više jednokratnih akcija u sklopu razvoja međunarodnog projekta, u području aktualne i klasične glazbe (CNM Développement international).