Francuske kompanije na Circusnext laboratoriju

Od 20. do 29. listopada, Kuća Klajn u Klanjcu

Laboratorij je osmišljen kao mjesto susreta neafirmiranih cirkuskih umjetnika koji uz potporu renomiranog umjetnika ili umjetnice rade na vlastitim projektima i pripremaju se za europsku selekciju projekta. Laboratorij organizia ROOM 100 kolektiv iz Splita u partnerstvu s Kućnim kolektivom. Ovogodišnje izdanje mentorira danska umjetnica Kitt Johnson.

Na laboratoriju sudjeluju dva projekta koja su prošla francusku selekciju – radi se o projektu “Don Baltha” kompanije L’art Nak i projektu “Hertz” kompanije Cie Dissociée.

Predstava “Don Baltha” inspirirana je afrofuturističkim pokretom. Predstava prikazuje specifičan svijet kroz scenografske elemente, ali i teme i tehnike kojima se bavi poput robotskog plesa, Arduino tehnologije, kostima, zvuka… Nižu se tri priče koje odgovaraju različitim povijesnim razdobljima. Sa žongliranjem kao medijem izražavanja, lik Don Baltha prolazi kroz kušnje koje utječu na njegovu ljudskost, sve dok na kraju ne zaboravi tko je izvorno bio.

Predstava “Hertz” inspirira na pokret, golica otkucaje srca, njiše svoje megaherce! Gledajući svoj zgnječeni stakleni tepih, akrobat postaje fakir. Snažnom i spektakularnom kontrolom tijela Marcelo Nunes istražuje njegove granice. U svojevrsnom svadbenom maršu kojeg izvodi lik mučen kontradiktornim silama, staklo se lomi, trlja, grebe, koraci odzvanjaju… Praćen svojim dvojnikom, svijetlom sjenom koja mu šapuće na uho svoje mišljenje i želje, izvođač savladava poteškoće, sve do pronalaženja zadovoljstva prihvaćanjem istih. Protiv svih očekivanja, podloga od krhotina stakla postaje golemo igralište na kojem plešemo, skačemo, kližemo se. Ilustracija društva rastrganog binarnošću uvećana ritmičkom napravom od koje će se publika naježiti!