25FPS

Festival eksperimentalnog filma i videa

Od 24. do 27. rujna 2020., kino SC, Savska 25, Zagreb

Francuski institut podupire Festival eksperimentalnog filma i videa 25FPS, u okviru kojega se u konkurenciji prikazuje 4 francuska filma ili filma nastala u koprodukciji s Francuskom.

Randa Maroufi, francusko-marokanska umjetnica, pozvana je u Zagreb kao članica žirija. Ona je osim toga osmislila ženski program pod naslovom “Out of the Walls” koji će biti prikazan u okviru festivala.

Francuski filmovi ili filmovi nastali u koprodukciji s Francuskom

PET 25/9 KINO SC 18:00

Apiyemiyekî?

Ana Vaz, Brazil, Francuska, Portugal, Nizozemska,  2019., 27’

Arhiva crteža naroda Waimiri-Atroari nastalih u vrijeme njihova prvog doticaja s pismenošću tvori kolektivno vizualno sjećanje na temelju njihova procesa učenja, perspektive i teritorija, dokumentirajući njihov susret s „civiliziranim čovjekom“.

PET 25/9 KINO SC 20:00

Shānzhài screens

Paul Heintz, Francuska 2020., 23′

Šenžen noću, slikari koji izrađuju kopije govore o svojoj svakodnevici i zanatu. Njihove radnje variraju od umjetnosti do manualnog rada, od nove tehnologije do klasičnih tehnika. Ovdje se ispisuje jedna druga povijest slikarstva.

SUB 26/9 KINO SC 18:00

Maalbeek

Ismaël Joffroy Chandoutis, Francuska, 2020., 15′

Sabine je u potrazi za izgubljenom slikom: danom koji je ostavio trajan trag i kojeg se svi sjećaju osim nje. No možda je upravo ta odsutnost ono što joj omogućuje da živi dalje?

SUB 26/9 KINO SC 20:00  u nazočnosti redatelja

Further radical

Stefano Canapa, France, 2020, 7′

Radikalnom filmu Canapa je eksperimentirao s tankim kriškama rotkve na neeksponiranom filmu, pozivajući se na korijene filma. U filmu Još radikalnije isti se materijal dovodi do logičkog ekstrema na optičkom pisaču. Učinkovita eksplozija svjetlosti prodire kroz tamnu fotokemijsku emulziju.

Randa Maroufi (1987., Casablanca) diplomirala je na Nacionalnom institutu za likovnu umjetnost u Tetuánu u Maroku (2010) te na Školi likovne umjetnosti u francuskom gradu Angersu (2013). Također je završila Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains u Tourcoingu u Francuskoj (2015). Pripada generaciji koja je odrasla u eri u kojoj vlada slika; ona ih skuplja s velikim žarom i sumnjičavošću te neprestano propituje njihovu istinitost. Njezini radovi propituju elastičnu svijest o stvarnosti. Njezini filmovi i slike u pokretu često uključuju specijalne efekte i druge formalne korake koji mijenjaju percepciju o vremenu, prostoru i pokretu. Sa svojim filmovima Park (2015) i Ulaz u Ceutu (2019) osvojila je brojne nagrade. Trenutačno živi i radi u Parizu.

Više informacija: https://www.25fps.hr