“Ništa se ne gubi, (…) sve su preobražava ”, ova slavna izreka posuđena od slavnog francuskog kemičara i filozofa Antoinea Lavoisiera (1743.-1794.), predivno opisuje koncept upcyclinga, aktivnosti kojom se bavi umjetnička rezidencija RoUm, osmišljena unutar poduzeća za socijalne inovacije ProPuh, Francuskog instituta u Hrvatskoj i Goethe Instituta uz potporu francusko-njemačkog fonda i klastera EUNIC (koji okuplja osam europskih kulturnih instituta) u suradnji s Rijekom 2020., europskom prijestolnicom kulture.

Tijkom umjetničke rezidencije organizirane u lipnju, sakupit će se korišteni predmeti prije „rada“ na njima i njihove preobrazbe koju će ostvariti tim hrvatskih obrtnika i umjetnika od kojih neki potiču iz dvije romske zajednice – s periferije Rijeke i iz Gorskog kotara.  Njemačka umjetnica Meike Staat također će sudjelovati u procesu preobrazbe predmeta.

Ova umjetnička kolonija bit će popraćena serijom radionica među kojima će jedna biti namijenjena djeci romske zajednice iz Rijeke i posvećena koncepciji digitalnih on line priča, a vodit će je Nadia Berg, suosnivačica i predsjednica udruge Storycode Paris, osnivačica „LongStory Laba“ i predavačica na Nacionalnom audiovizualnom institutu (INA).

Prvi dio projekta bit će zaključen okruglim stolom koji će omogućiti razmjenu iskustava između hrvatskih nositelja ovog projekta i predstavnika drugih organizacija koje vode slične inicijative ekonomske i društvene integracije među kojima je  Prisca Martaguet, osnivačica i animatorica udruge BAL’kamp koja organizira multikulturalne aktivnosti. Ovaj okrugli stol također će publici predstaviti proizvode umjetničke rezidencije  i različitih radionica.

Kalendar projekta :

  • 16. lipnja 2018: umjetnička kolonija u Rijeci u bivšoj tvornici Exportdrvo
  • 20. lipnja 2018: tematske radionice organizirane na sljedeći način:
  • Radionica za mlade o stvaranju digitalne priče o preobraženim predmetima
  • Radionica za žene na kojoj će se izrađivati torbe od korištenih materijala
  • Putujuća radionica koja će predstaviti predmete izrađene na umjetničkoj koloniji
  • 21. lipnja 2018. od 11h do 13h : okrugli stol popraćen izložbom « proizvedenih » predmeta u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
  • studenog – 9. prosinca 2018: umjetnička izložba u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) na kojoj će biti prikazani radovi brojnih romskih umjetnika s područja jugoistočne Europe, Francuske i Njemačke. Bit će prikazan i dio radova nastalih na umjetničkoj koloniji.
  • Veljača 2019: objavljivanje kataloga izložbe