Francuska večer u Hoću knjigu Megastoru

Četvrtak 1. veljače – 19h

Hoću knjigu Megastore- Bogovićeva 7 – Zagreb

 

Hoću knjigu Megastore knjižara organizira književo događanje s najčitanijim hrvatskim književnim blogericama Alis Marić (Čitaj knjigu), ujedno i partnericom događanja, Andreom Cvjetković (Sovin kutak) i Anom Jembrek (Books Rock My World) te partnerima Atout France i Air France koji će se pobrinuti za bezbrižno putovanje jednog para u Grad ljubavi. Poseban pečat cijeloj večeri dat će Michel Forissier, koji će prisutnima približiti poznate lokalitete iz popularne francuske beletristike.

Na ovoj posebnoj večeri raspravljat će se o knjigama „Mala pariška knjižara“ Nine George, „Kako biti Parižanka u svakoj prilici” autorica Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline De Maigret i Sophie Mas te “Vikend u Parizu” Jojo Moyes.

„Mala pariška knjižara“ prava je književna senzacija koja je očarala svijet i pokazala nam kolika je moć čitanja. Knjižar Jean Perdu, vlasnik jedne neobične ploveće knjižare Pharmacie littéraire, uvijek zna kako pronaći lijek za točno određenu boljku, bilo da se radi o tuzi, melankoliji, rastresenosti ili bilo čemu drugome, a lijek su, dakako, knjige koje Jean smatra slobodom s krilima od papira. Međutim, istodobno ne zna kako izliječiti sebe pa odlazi na putovanje u čarobnu Provansu i potragu za svojim životom.
Nešto laganije štivo krije se iza korica još jedne književne senzacije pod naslovom „Kako biti Parižanka u svakoj prilici“. Vjerujemo da ste barem jednom u životu promatrali te très chic Parižanke i pitali se kako im uspijeva uvijek biti u najboljem mogućem izdanju. Što je najfascinantnije, čini se kao da se ni najmanje ne trude, a izgledaju besprijekorno i jednostavno uživaju u životu. Četiri prijateljice, autorice ove knjige i, dakako, Parižanke, s nama dijele svoje savjete koje možemo primijeniti na sva područja svog života.
Knjiga „Vikend u Parizu“ jednako tako u okrilju jednog od najljepših gradova na svijetu pokazuje kolika je ženska snaga i koliko je važno pronaći samu sebe, bilo da smo tek zagazili u dvadesete ili se već godinama nalazimo u lošem braku. Knjigu čini središnja priča „Vikend u Parizu“, ali i brojne druge. Zanimljivo je da Nell, junakinja naslovne priče, nikada nije bila u Parizu, a ponajmanje na pariškom romantičnom vikendu, pa je pred njom avantura života.

Događanje će se održati u svrhu promocije Francuske i njenih poznatih lokaliteta te najave natječaja u kojem će najkreativnija osoba osvojiti putovanje u Pariz.

Više informacija potražite na: http://hocuknjigu.hr/nase-price/blog-posts/pridruzite-se-francuskoj-veceri-u-hocu-knjigu-mega

 

 

Profesionalna jednakost: Žene/Muškarci

Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj i nevladina organizacija CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) Vas sa zadovoljstvom organiziraj događanje « Uskladiti profesionalni i obiteljski život – Kako unaprijediti profesionalnu jednakost između muškaraca i žena u našim današnjim europskim društvima? » koje će se održati 7. veljače 2018. godine u Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4, Zagreb) od 9.30 do 13.00 sati

Atipično ili nefleksibilno radno vrijeme, nedostatak prilagođenog modela čuvanja djece, promjene u obiteljskoj strukturi, nejednaka raspodjela obiteljskih obveza… Teško pomirenje između posla i obitelji jedna je od glavnih prepreka – ako ne i glavna – koju ističu žene koje su u potrazi za poslom ili one zaposlene i s primanjima. Profesionalne nejednakosti između muškaraca i žena ostaju. One nisu vezane samo za pitanje jednakog pristupa zapošljavanju, nego su također povezane s nejednakošću primanja i nejednakom raspodjelom obiteljskih obveza. 

Ovakvo činjenično stanje nije neminovno. Javne vlasti i akteri civilnog društva u Europi danas provode brojne inovativne i učinkovite aktivnosti kako bi se barem djelomično nadoknadile ove neravnoteže te promicala ravnopravnost spolova u svijetu rada.

Događanje koje će se održati 7. veljače 2018. godine omogućit će razmjenu francuskih i hrvatskih iskustava te će predstaviti primjere određenih aktivnosti koje su razvijene u Hrvatskoj, Francuskoj i nekoliko ostalih mediteranskih zemalja.

U tom smislu, na ovom događanju okupit će se:

  • Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj, gđa Višnja Ljubičić, koja će predstaviti zaključke iz svog rada na pomirenju između profesionalnog i privatnog života,
  • sveučilišni profesori Jean i Nicole Gadrey koji će predstaviti svoju viziju situacije vezano uz primanja žena na današnjem tržištu rada,
  • veleposlanici Francuske, Philippe i Corinne Meunier, zajednički akreditirani u Hrvatskoj, koji će govoriti o vlastitom iskustvu,
  • nositelji europskog projekta JUMP « Juggling Motherhood and Profession » koji će predstaviti neke od najboljih praksi prepoznatih u Hrvatskoj, Italiji, Španjolskoj i Grčkoj,
  • hrvatska nevladina udruga Ženska grupa Karlovac « KORAK » koja će predstaviti svoju novu uslugu čuvanja djece namijenjenu osobama koje su u potrazi za poslom.

Programme, 07.02.2018. (v.f.)

 

Osiguran je simultani prijevod na hrvatski, engleski i francuski jezik.

Molimo Vas da najkasnije do 6. veljače 2018. godine potvrdite svoj dolazak na e-mail adresu g. Djure Zifre: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr  

 

“Za vs. Protiv”: novi interdisciplinarni projekt hrvatsko-francuske autorice Jelene Remetin

31. siječnja – 7. veljače 2018.

Zagrebački plesni centar – Ilica 10 

 

Interdisciplinarni projekt « ZA vs. PROTIV » autorice Jelene Remetin umrežava scenski pokret, scenografiju, zvučni dizajn, dramaturšku riječ te virtualni svijet kao umjetničke kategorije stavljajući time naglasak na virtualnu stvarnost i zvučne softvere, odnosno tehnologiju kao sve prisutnije dramaturško sredstvo. Kombinirajući snagu teatralnog izražaja, prvenstveno pokreta i naracije te virtualne stvarnosti, projekt iscrtava posve drugačiji način interaktivnog storytellinga koji simulira virtualni svijet u širokom vidnom polju od 360 stupnjeva.
Projekt ističe važnost suočavanja stvarnosti nasuprot virtualne stvarnosti, kao i scenografije koju gledatelj doživljava u realnom vremenu i u koju ulazi kao glavni akter priče te na takav način pronalazi svoje mjesto u izloženom storytellingu gradeći vlastiti pogled na događaj prema onome što mu se vizualno nudi uz pomoć interaktivnog zvuka.
Tekst i mise en scène instalacije tematiziraju nasilje u svim svojim oblicima te pokazuju ambigvitet koji postoji u ljudskim odnosima, lažne impresije kao i osude koje imamo prema drugima. U ovoj se instalaciji publici nastoji stalno mijenjati nit priče, a time i njezino mišljenje prema likovima. Na takav način sudionik je potaknut da iznese vlastito viđenje događaja koji je inicirao cijelu priču te da se prikloni jednom od njih ili možda ne.
Međutim, ukoliko se ne priklonimo jednoj od strana onda ono gubi smisao, jer ako nismo ZA, onda smo PROTIV.
Instalacija koja će biti predstavljena zagrebačkoj publici u ZPC-u, prva je u nizu serija o agresiji, a gdje se izravno susrećemo sa seksualnom agresijom.
Autorica projekta je Jelena Remetin, hrvatsko-francuska umjetnica koja djeluje na polju proširenog slikarstva, fotografije, filma i novih tehnologija. Rođena je u Splitu, ali već više od dva desetljeća živi u Parizu gdje se multimedijalno formirala na EFET-u, visokoj školi za fotografiju i film, pri CEFPF, europskom centru za filmsku produkciju, te specijalizirala virtualnu stvarnost na DIXIT-u.
Njeni recentni izložbeni projekti uključuju audio-vizualnu prezentaciju U svakom prostoru postoje ljudi (Lauba, Zagreb, 2016.), samostalnu izložbu Kotač vremena u sklopu Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj (Francuska medijateka 2015. i Salon Galić, Split, 2016.) te grupnu izložbu Lovepiece (Galerija Galženica, Velika Gorica, 2017). Jelena Remetin članica je HDLU Zagreb i francuskog strukovnog umjetničkog udruženja La Maison des Artistes.

Službeno otvaranje instalacije je 31. siječnja u 20.00 sati u Zagrebačkom plesnom centru, a umjetničku se instalaciju može pogledati svakim danom od 17.00 – 21.00 h do 7. veljače 2018.

Ulaz je slobodan.

Poglavlje 3A Godardovih Filmskih (pri)povijesti u MM centru

U petak 26. siječnja u 20h bit će predstavljeno poglavlje 3A podnaslova Novac apsoluta (La Monnaie de l’absolu). Nakon odgledane epizode održat će se razgovar s teoretičarem Petrom Milatom i filmskim i književnim kritičarem Draganom Jurakom. Razgovor moderira Višnja Vukašinović. Ovo poglavlje govori o krivnji filma pred poviješću i njegovu otkupljenju kroz talijanski neorealizam, u kojem se Godard pita: “Zašto su samo Talijani pravili filmove otpora i, čineći to, promijenili i sam način pogleda na film? Kako to ispripovjediti slikama…?”

Filmske (pri)povijesti, održavaju se jednom mjesečno u MM centru, a temelje se na istoimenom projektu Jeana-Luca Godarda koji je kroz četiri filmska video eseja, od kojih je svaki podijeljen u dva poglavlja, predstavio jedan mogući pogled u povijest sedme umjetnosti. Ključne karakteristike njegova monumentalnoga pothvata – pluralnost, otvorenost i shvaćanje filma kao forme koja misli  – bit će niti vodilje ovoga projekta. Francuski je redatelj, naime, tijekom deset godina, od 1988. do 1998., sastavljao izuzetno kompleksan video kolaž iz nepreglednog mora arhivskih materijala koje je kombinirao s prizorima iz filmskih klasika kao i igranim scenama snimljenima direktno za serijal. Rezultat je 258 minuta dug esej o prirodi samoga medija kao i njegovoj povijesti, ali i povijesti samoga 20. stoljeća, čiji je diskurs posvema interpretativno otvoren te misaono poticajan u smislu generiranja novih načina promišljanja postojećih paradigmi. Godard karakterizira film kao formu koja misli, u tom smislu definirajući pokretne slike kao jedno od esencijalnih ishodišta za naše samorazumijevanje. Danas kada se medij nalazi na kraju jedne od svojih najvećih prekretnica, tranzicije iz analognoga u digitalno, čini se vitalnim preispitati njegovu povijest i tako kontekstualizirati izazove sadašnjosti te se pripremiti za neizvjesnosti koje donosi budućnosti.

Ulaz je besplatan.

http://mmcentar.sczg.hr/

Noć ideja

Kako će izgledati gradovi budućnosti? Kakav će biti naš suživot u gradskom prostoru? Koja je uloga kulturnih i kreativnih industrija u revitalizaciji gradskih središta? Kako osmisliti održive i solidarne gradove?

To su pitanja o kojima će se govoriti tijekom “Noći ideja” koju Francuski institut u Hrvatskoj organizira 25. siječnja u 18 sati u DeltaLabu – Laboratoriju za urbanu reinvenciju (Delta 5/II, Rijeka), u suradnji s Rijekom 2020 – Europskom prijestolnicom kulture.

“Noć ideja” globalna je manifestacija koju svake godine organizira Francuski institut u Parizu. Ovogodišnja tema bit će “Dajmo vlast mašti”.

Arhitekti Dinko Peračić i Luka Skansi, direktor i utemeljitelj francuske zadruge PlateauUrbain koja okuplja autore inovativnih projekata i vlasnike praznih prostora Simon Laisney te predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, dat će svoje vizije gradova budućnosti prije nego što započne razgovor s publikom o ovim zanimljivim pitanjima.

Rasprave će moderirati profesor Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te Marko Luka Zubčić, koordinator programskog pravca ‘Slatko i slano’ Rijeke 2020 – EPK.

La Nuit des idées

A quoi ressemblera la ville de demain ? Comment vivrons-nous ensemble dans l’espace urbain ?  Quel rôle pour les industries culturelles et créatives dans la revitalisation des centres urbains ?  Comment penser une ville durable et solidaire ?

Telles sont les questions qui seront abordées lors de la Nuit des idées organisée le 25 janvier à 18h par l’Institut français de Croatie au Deltalab de l’Université de Rijeka (Delta 5/II), en partenariat avec Rijeka 2020 capitale européenne de la culture.

La Nuit des idées est un évènement mondial organisé chaque année par l’Institut français de Paris. Elle aura cette année pour thème  « l’imagination au pouvoir » (« Dajmo Vlast Mašti »).

Les architectes Dinko Peračić et Luka Skansi, Simon Laisney, directeur et fondateur du collectif français Plateau urbain qui associe porteurs de projets innovants et propriétaires d’espaces vides ainsi que Ivana Nikolić Popović, présidente du cluster croate pour les industries culturelles et créatives seront invités à donner leurs visions de la ville du futur avant d’échanger avec le public sur ces questions passionnantes.

Les débats seront animés par le professeur Alexandar Battista Ilic, doyen de la faculté des arts de Zagreb et Marko-Luka Zubčić, coordinateur du programme Sucré&Salé et membre de l’équipe artistique de Rijeka 2020.

Izložba “Spaček & 70 godina avangarde na kotačima” (1948. – 2018.)

Od 23. siječnja do 12. veljače

Otvorenje izložbe : 23. siječnja u 19h, Francuski institut, Preradovićeva 5

 

Povodom 70 godina postojanja kako je promoviran Citroen 2CV  kod nas  popularno znan kao Spaček u Francuskom će institutu 23. siječnja biti otvorena izložba “Spaček & 70 godina avangarde na kotačima”. Ovaj simbol francuske kuture promoviran je 1948 na Salonu automobila u Parizu I u kratko vrijeme postao je jedan od najznačajnijih automobila u povijesti. Izložba će biti otvorena do 12. veljače, a činit će je fotografije, filmovi, artefakti i memorabilije vezani uz Spaček. Posebno je zanimljivo da će jedan primjerak Citroena biti smješten u samom prostoru Francuskog instituta. Organizatori izložbe su Francuski institut U Hrvatskoj, Muzej automobila Ferdinand Budicki I Citroen klub Croatia.

Ova će izložba najaviti veliku izložbu posvećenu Citroenu 2CV koja će 26. siječnja biti otvorena u Muzeju automobila u okviru Noći muzeja.

Povodom Noći muzeja 26. siječnja Francuski institut bit će otvoren od 15h do 23h.

 

Više informacija : www.otk-ferdinandbudicki.hr